НОВИНИ

Шенген по море: Какви са новите правила за корабите и яхтите?

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Нивелина Няголова
09:28, 31.03.2024 (обновена)
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Морските гранични служби също вече работят по нови правила, които включват по-свободен граничен режим за пасажери, яхти и плавателни съдове, идващи от шенгенски пристанища.

Влизането на страната ни в шенгенското пространство по въздух и море води до редица облекчения на граничния контрол както за екипажите на плавателните съдове, така и за пасажерите.

Когато кораб пътува между шенгенски пристанища няма да се проверяват документите на пътуващите. Пасажерите, които пристигат с круизни кораби, подлежат на гранична проверка само ако идват или заминават към страна извън Шенген.

Последно круизен кораб е акостирал на Морската гара във Варна преди близо 3 години.

Според предварителните заявки тази година във Варна се очакват три круизни кораба. Два от тях ще дойдат от Румъния, която също влезе в шенгенското пространство по въздух и море.

"Ако кораб пристига от шенгенска държава и анализът на риска показва, че не съществува риск за националната сигурност на кораба може да не се извършва проверка. Плавателните съдове, които пристигат в пристанище Варна така или иначе ще подлежат на изчерпателен анализ на риска за рисковете за нелегална миграция, контрабанда и други проблеми, които могат да създадат корабите", заяви Павел Йорданов, началник на ГКПП "Пристанище Варна".

При съмнение за нарушение органите на реда имат право да претърсват търговските кораби. Според анализа на риска ще се вземе решение каква проверка да се направи.

"Ние оценяваме последни пристанища, състав на екипажа, предишни нарушения и други случаи, които могат да доведат до нарушаване на сигурността на държавата", допълни Павел Йорданов.

Ако пък се наложи гранична проверка на пътниците тя ще се извършва на специализирани терминали, които вече са готови да обработват документите на пасажерите. Освен във Варна пунктове има още в Бургас и Несебър.

За яхтите граничният режим ще е по-свободен след влизането на България в шенгенското пространство по вода. Лодка, като ето тази, ще може да акостира на всяко едно българско пристанище, където няма гранично контролно-пропускателен пункт.

За да се случи това, има и едно важно условие.

"Ако последното им място, където са спирали, е шенгенско пристанище", коментира Лъчезар Братоев, Българска асоциация на яхтените пристанища.

"Могат да застанат и по яхтени пристанища, които са утвърдени от "Морска администрация", добави Павел Йорданов.

Над 30 години от Българската асоциация на яхтените пристанища се борят за облекчаване на граничния режим за яхтите. От сдружението са доволни, че падат проверките за пътуващите между шенгенски пристанища.

"Когато влязохме в европейската общност нещата започнаха да вървят много по-добре. Вече мисля, че процесът е напълно завършен, защото яхтите ще могат да идват директно на всяко едно яхтено пристанище без да минават контрола", заяви Лъчезар Братоев, Българска асоциация на яхтените пристанища.

За яхтите, които идват от държава извън Шенген, важат старите правила.

"Задължително трябва да застанат на пристанище с изградено ГКПП, за да може да се извърши проверка на плавателния съд", каза още Павел Йорданов, началник на ГКПП "Пристанище Варна".

Във Варна вече очакват първия круизен кораб, който трябва да акостира на Морската гара на 12 май.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кристиано Роналдо с хеттрик за победа на Ал-Насър в първенството на Саудитска Арабия
Кристиано Роналдо с хеттрик за победа на Ал-Насър в първенството на Саудитска Арабия
От утре антибиотици само с електронна рецепта
От утре антибиотици само с електронна рецепта