НОВИНИ

Хамилтън изкова успеха в Бахрейн, спорна ситуация беляза последните обиколки

Борил Гочев
от Борил Гочев
19:42, 28.03.2021
Чете се за: 01:12 мин.
Други спортове
хамилтън изкова успеха бахрейн спорна ситуация беляза последните обиколки

Седемкратният световен шампион спечели по изключително драматичен начин откриващия старт за сезона във Формула 1 на пистата "Сахир", като в последните 10 обиколки удържа натиска на Макс Верстапен от екипа на Ред Бул.

Все пак три обиколки преди края имаше една много дискусионна ситуация, след като Макс успя да задмине Хамилтън на излизането от завой №4, но напусна и с четирите гуми очертанията на трасето. Няколко завоя по-късно нидерландецът получи инструкции да пропусне Люис пред себе си, а до края така и не намери начин да го задмине отново.

Състезанието на "Сахир" обаче дава заявка да наблюдаваме един много интересен и оспорван сезон, в който Верстапен и Ред Бул могат да окажат сериозна съпротива на "сребърните стрели".

Иначе на старта Макс запази първата си позиция пред Хамилтън, а Льоклер прескочи Ботас за 3-то място, докато в дъното на колоната Никита Мазепин изпусна от контрол своя Хаас и се заби в предпазните стени, предизвиквайки излизането на колата за сигурността.

След прибирането ѝ Верстапен задържа лидерството и постепенно започна да увеличава аванса си пред Хамилтън. Британецът обаче излезе начело при първите спирания в бокса, но за разлика от прекия си конкурент, заложи на по-твърдите гуми.

Това позволи на пилота на Ред Бул постепенно да се доближи до седемкратния световен шампион и да започне да го притиска, което принуди Люис да влезе за нов комплект твърди гуми.

Макс направи втория си стоп малко по-късно, излизайки на близо 9 секунди от Хамилтън при оставащи 12 тура до финала.

Нидерландецът застигна Хамилтън, за да се стигне до ситуацията в 4-ти завой, която се очертава да бъде много дискутирана в следващите няколко дни, тъй като инструкциите към Верстапен да пропусне Люис са дошли от рейс контрола.

В край на сметка британецът пресече финала пръв, следван от Макс и Валтери Ботас, който взе и допълнителната точка за най-бърза обиколка.

Топ 10 допълниха още Ландо Норис, Серхио Перец, който заради проблеми със своя автомобил потегли от пита, Шарл Льоклер, Дани Рикиардо, Карлос Сайнц, Юки Цунода, който спечели точки в дебюта си, и Ланс Строл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Путин се чувства добре след имунизацията, но не казва каква ваксина му е поставена
Путин се чувства добре след имунизацията, но не казва каква ваксина му е поставена
Един от атентаторите в Индонезия е член на мрежа, поддръжник на "Ислямска държава"
Един от атентаторите в Индонезия е член на мрежа, поддръжник на "Ислямска държава"