НОВИНИ

Хасан Азис: В община Кърджали 8 населени места са без вода

bnt avatar logo
от БНТ
19:30, 30.11.2020
Чете се за: 01:16 мин.
Политика

От 117 населени места в община Кърджали, за съжаление, в 21 век 8 населени места са без вода, каза в "Още от деня" кметът на Кърджали Хасан Азис.

Добрата новина е ,че е започнал е ремонтът на довеждащия водопровод от язовир "Боровица", така че Кърджали и Момчилград не са заплашени от водна криза.

На изказването на министъра на околната среда и водите, че местните власти само искат от МОСВ, а не инвестират, Азис отговори така:

"Местната власт не само в Кърджали, а и в цялата страна, независимо от политическата окраска на кметовете, голяма част от бюджетите, които имат, се отнасят единствено и само за решаване на водните проблеми. В Кърджали има няколко населени места, които ние сме финансирали с милиони левове - проекти, за които общината заделя от местните си приходи, след което ние прехвърляме тези активи на ВиК дружеството, което пък започва да събира такси."

Хасан Азис подчерта, че общината не събира нито лев такси за инвестициите, които прави.

Кметът на Кърджали заяви, че това е един много стар проблем и дебат, който се води. Изготвили са преди повече от 7-8 години технически проекти на стойност 500-600 000 лв., които са за водопровод, канализация и пречиствателна станция, и чакат на рафта момента, когато държавата, правителството ще се сетят, че 12% процента от населените места са без вода.

"Мисля, че в това отношение държавата е длъжник на кметовете на местната власт", категоричен беше Хасан Азис, който е и зам.-председател на Сдружението на общините.

ДПС поиска оставката на екоминистъра или оставка на цялото правителство, защото правителството няма как да допусне криза с водоснабдяването, особено на големите градове, при положение, че има инфраструктура, това е знак към правителството за всички тези населени места, в които все още няма вода, заяви Хасан Азис.

ДПС е категорично, че обществото трябва да получи онази сигурна информация от правителството, че няма да се допусне криза с водата в дадена община.

Сдружението на общините се обяви срещу проект на МРРБ за окрупняване на ВиК дружествата. Кметът на Кърджали заяви, че тази система не работи - кметовете нямат възможност да посочат кои населени места, квартали или улици имат нужда от намеса и ремонт, това се диктува от държавата в лицето на областния управител.

Вижте цялото интервю във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Експерт: Има алтернативни варианти, ако положението с водата в Бургас стане критично
Експерт: Има алтернативни варианти, ако положението с водата в Бургас стане критично
Оставиха в ареста телефонните измамници, отмъкнали 95 000 лв.
Оставиха в ареста телефонните измамници, отмъкнали 95 000 лв.