НОВИНИ

Хеликоптери от Румъния и Чехия ще участват в гасенето на пожарите край Стара Загора

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Иван Янев
18:29, 16.07.2024
Чете се за: 02:42 мин.
У нас
Слушай новината

Над 200 души участват в гасенето на пожара край Стара Загора. Остава в сила частичното бедствено положение.

Огънят беше спрян буквално до вилите на хората. Екип от пожарникари и доброволци се оказаха блокирани часове наред в едно от огнищата на пожара, но няма пострадали.

"Останахме горе, но пожарът мина зад нас. Вече сме в боровата гора и останахме затворени там и изчакахме да приключи пожарът, за да може да се върнем", обясни Александър Мечев - доброволец.

"Има различни огнища. Цяла нощ екипи на пожарната, държавното горско стопанство, армията, вече се включва, полиция и много доброволци подпомогнаха работата и овладяването на пожара. Буквално имаше жив щит между пожарникарите, доброволците, между пожара и домовете на хората", каза Николай Диков - секретар на община Стара Загора.

В гасенето днес се включиха и два хеликоптера от състава на 24-та авиобаза – Крумово на Военновъздушните сили.

"Най-важното е да овладеем пожара и последващо, евентуално, да установим извършител. За момента няма населени места в опасност, както и бедстващи граждани. На територията на засегнатия периметър работят огнеборци, доброволци, горски служители и служители на общината. Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. В момента имаме отговор и потвърждение от страна на чехите, които ще изпратят два хеликоптера. Отделно чакаме потвърждение и от колегите от Румъния", каза вътрешният министър Калин Стоянов.

На място, за да се запознае със ситуацията, дойде и служебният премиер. Димитър Главчев съобщи, че от днес започва да работи щаб, който ще координира работата по справянето с горските пожари.

"За още по-добра координация и хората да бъдат спокойни, че взимаме мерки навреме и ако е необходимо, а то сигурно ще бъде, ще се срещнем с кметовете на населени места, които да кажат след като всичко това се потуши, дали има нещо допълнително, от което имат нужда".

Тази нощ по целия периметър на пожара ще останат дежурни екипи, които ще следят огънят да не се разрасне.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Килиан Мбапе: Все още съм никой в Реал
Килиан Мбапе: Все още съм никой в Реал