НОВИНИ

Как партиите отговориха на антикорупционната декларация на ПП-ДБ?

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
18:25, 16.07.2024
Чете се за: 05:15 мин.
У нас
Слушай новината

Отговор на част от парламентарно представените политически сили днес на предложената от ПП-ДБ декларация за преодоляване на корупцията. Вчера от партията заявиха, че им трябват 3 месеца за работа по предложените законопроекти и решения, в случай че съберат необходимата парламентарна подкрепа от 160 народни представители. Ако обаче не получат такава, ще върнат мандата веднага, заяви вчера в президентството Кирил Петков.

В декларацията на ПП-ДБ, която изпратиха до парламентарните групи, е заложен списък от 7 антикорупционни приоритета, които парламентът да гласува. Сред тях са промени в Закона за съдебната власт, избор на антикорупционна комисия и омбудсман, реформа в службите за сигурност.

В парламента днес от ГЕРБ-СДС заявиха, че ще се отзоват на поканата за разговори с ПП-ДБ по предложените от тях приоритети, но остават на позиция, че няма да подкрепят правителство с втория и третия мандат в рамките на 50-ото Народно събрание. А на въпрос на БНТ дали ще подкрепят декларацията в зала Деница Сачева отговори:

"Ние много ясно казахме, че ще се отзовем на тази покана за среща. Искането, което отправиха колегите вчера при президента, е меко казано странно, защото няма как да иска някой да управлява и да реализира собствените си приоритети , както вече казах тогава когато има едва 39 народни представители .ние винаги по всички тези теми , които се съдаржат в декларацията на практика ние вече сме изразили нашето съгласие и желание за съвместна работа и в този смисъл ние ще се отзовем на срещата , за да говорим за това , но казахме че няма да подкрепим втори и трети мандат и тези три месеца очевидно няма смисъл да губим времето на хората , защото по-честният отговор към хората е да отидем отново на избори".

Срещата ще е най-вероятно утре, заяви още Сачева и добави, че от ГЕРБ-СДС в нея ще участват тя самата, Рая Назарян и Росен Желязков, а от страна на ПП-ДБ все хора,с които партията на Борисов имала, по думите ѝ, добър диалог - Божидар Божанов, Надежда Йорданова и Людмила Илиева. Първите двама са от "Да, България", а Илиева - от ДСБ. Няма представител на "Продължаваме промяната".

В сутрешния блок на БНТ зам.-председателят на ПГ на ДПС Халил Летифов заяви, че депутатите на партията няма да подкрепят декларацията.

"Да се опитваш да направиш нещо в политиката, без да си казал какво точно целиш и да го кръщаваш "антикорупционно мнозинство... Тук въпросът е дали ПП ще започнат с тях, когато става въпрос за антикорупция. Поведението и действията не кореспондират с духа и текста на член 99, което каза и президентът Радев", коментира Летифов.

В писмена позиция до медиите от "Възраждане" заявиха, че ще подкрепят декларацията на ПП-ДБ, ако в замяна на това коалицията подкрепи тяхната декларация, в която се съдържат седем точки, сред които пет референдума, засягащи важни обществени въпроси, в това число и референдум за приемането на еврото. Отцепилите се от "Величие" и сега независими депутати, близки до Ивелин Михайлов, няма да подкрепят декларацията на ПП-ДБ.

"Този парламент не работи както трябва, той троши народна пара в момента. Със стари играчи нов отбор не може да се направи. ние не подкрепяме тази декларация, нито ще подкрепим това, което ППДБ не успяха да прокарат още преди счупването на сглобката", каза Красимира Катинчарова - независим депутат.

На този етап темата не са коментирали от БСП, както и независимите депутати, които бяха изключени от ДПС, също и тези около Николай Марков и Виктория Василева.

Още снощи лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че партията му няма да бъде гумен печат на предложените от ПП-ДБ закони, но ще ги огледат и обсъдят с юридическите си експерти.

По темата работиха: Ирина Цонева, Десислава Маркова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хеликоптери от Румъния и Чехия ще участват в гасенето на пожарите край Стара Загора
Хеликоптери от Румъния и Чехия ще участват в гасенето на пожарите край Стара Загора
На червено: Ватман предизвика серия катастрофи в София в няколко поредни дни
На червено: Ватман предизвика серия катастрофи в София в няколко поредни дни