НОВИНИ

Херсон празнува освобождаването си, но ситуацията в града е критична

Фани Аронова
от Фани Аронова
20:22, 12.11.2022
Чете се за: 03:40 мин.
По света
Слушай новината

Украинската армия проверява Херсон за останали руски войници и техника. След руската окупация ситуацията в града е критична и се очаква хуманитарна помощ. Киев съобщава, че за последните дни Украйна си е върнала около 3000 кв. км територия. За всички обаче е ясно, че засега краят на войната не се вижда.

В Одеса евакуирани жители на Херсон празнуват освобождаването на своя град, което президентът Володимир Зеленски нарече историческо. Но след развяването на украинските знамена в града и околните села, хората бяха посъветвани да не бързат да се завръщат по домовете си. След руската окупация в Херсон не достигат храна, питейна вода и лекарства, няма електричество и не се знае дали ще има отопление, съобщиха местните власти. Очаква се помощ от съседния областен център Николаев.

Москва съобщи за пълно изтегляне от десния бряг на Днепър, но има съмнения, че в района са останали руски войници, облечени в цивилни дрехи. Сателитни снимки показаха, че има и нови щети по стената на язовира на Каховската водна електроцентрала, който е под руски контрол. Скъсване на стената би причинило катастрофа в района.

"Обявеното от Русия оттегляне от Херсон бележи нов стратегически провал за тях. През февруари Русия не успя да постигне нито една от основните цели с изключение на Херсон. След като той също беше изоставен, хората в Русия сигурно се питат "За какво беше всичко това", написа в Туитър британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Киев е готов да продължи войната. Условие за дипломация е изтеглянето на Русия от Украйна, подчерта отново външният министър Дмитро Кулеба в Камбоджа, където страната му за първи път участва в среща на върха на АСЕАН.

"Няма нито един знак, че Русия искрено търси преговори. Да седнем на масата за снимка, това сме го пробвали. Бих ви върнал в първите месеци на войната. Единственият отговор, който получавахме от тях, беше списък с ултиматуми. Те трябва да напуснат Украйна и да подходят към преговорите с добра воля, толкова е просто", заяви Кулеба.

Мистериозният Банкси потвърди авторството на творба, която се появи в разрушеното от руснаците киевско предградие Бородянка. На една стена е нарисувано момиче, което прави стойка на ръце върху отломки от зидария. На друга рисунка с неговия почерк мъж е повален с джудистка хватка от момче. Това е явна препратка към библейската история за Давид и Голиат и факта, че президентът Путин се гордееше с умения в джудото.

Руската федерация все още е заплаха, посочи британският министър на отбраната Бен Уолъс.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черноморец надви Черно море Тича в морското дерби в НБЛ
Черноморец надви Черно море Тича в морското дерби в НБЛ
Фирми от Североизточна и Южна България ще плащат авансово ток от ноември
Фирми от Североизточна и Южна България ще плащат авансово ток от ноември