НОВИНИ

Издирването на Александър от Перник все още е без резултат

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:08, 12.11.2022
Чете се за: 04:57 мин.
У нас
Слушай новината

Почти 30 часа продължава мащабната операция по издирването на 12-годишния Александър, който изчезна в района на Перник. Момчето е в неизвестност от следобедните часове вчера, а в търсенето му освен полицейски и специализирани екипи, се включиха и над хиляда доброволци. Издирването на детето, което е с тежка форма на аутизъм, продължи през цялата нощ. Акцията е в ход и в момента.

И към този час детето не е намерено. Има огромна вълна на съпричастност от различни краища на България. Към момента продължават да пристигат хора, които ще се включат в издирването. В него участват хеликоптери, кучета, джипове, кросови мотори, алпийският отряд на Столична община, термокамери и дрнове.

ВСИЧКО ЗА ИЗЧЕЗНАЛОТО В ПЕРНИК ДЕТЕ ЧЕТЕТЕ ТУК

Много хора през целия ден подават сигнали, че са забелязали детето в различни точки в града, но всички сигнали се оказват фалшиви. По неофициални данни става въпрос за 78 сигнала, които са разпилели усилията на спасителите.

Късно тази вечер от полицията молят всички доброволци да се изтеглят от планината, за да може търсенето да продължи с хеликоптер, оборудван с термокамера. В момента издирването на детето продължава и с дронове над планината и града.

Студеното време също е повод за притеснение, защото Александър не е облечен с дебела връхна дреха.

Издирват дете с аутизъм, изчезнало в Перник. Доброволци се събират в града

Секунда на невнимание и Александър буквално изчезнал от погледа на баща си.

"Майката отдавна е избягала и е оставила детето само на грижите на бащата, който за съжаление има известни двигателни затруднения заради заболяване. Въпреки това полага усилия, грижи се за детето си и в дадения случай го е завел на разходка, защото то е пък обратното - има свръхдвигателна активност, да се поразходи детето и в един момент наистина е изчезнало" уточни директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Едно денонощие по-късно: всички го търсят - в града и в гората. Случилото се с Александър отключи вълна на съпричастност. Цяла вечер, цяла нощ и цял ден - доброволците се увеличаваха.

"Пътеките стигат отсреща до Радомир, на запад също има стръмни скали и навсякъде може да тръгне детето", обясни Веселин Георгиев от клуба Делтапарапланеризъм, Перник.

Полицията проверява всеки сантиметър от гората.

"Още от вчера сме включили сили, днес още повече сили - включихме техника, включихме терми в издирването, и Столична дирекция, и жандармерия са отделили сили като нашата задача основно е да претърсим районите извън града", заяви служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

В претърсването се включиха и 10 специалисти със специлно оборудване.

Кметът на Перник: Издирваме детето в гората с кучета, термокамери и дрон

"Термокамера за търсене и спасяване, където има канали и канализационни или шахти, където може това дете да е паднало, за да можем да проверим с камерата. Тя е със звук и с говор. Имаме обемиста 2-километрова термокамера. Имаме дрон с термокамера и със звук, с който ще обходим. В пресечени местности ще работи нашия алпийски отряд", каза Красимир Димитров - директор на дирекция „Аварийна помощ и превенция” към Столичната община.

По случая е образувано и досъдебно производство.

"За отвличане на детето, но ние към момента не знаем дали то действително е отвлечено или просто е изчезнало", подчерта Сарафов.

На свечеряване резултат все още няма.

"С напредване на времето ще става все по-трудно. Много сигнали от граждани, за съжаление, те са фалшиви", отбеляза кметът на Перник Станислав Владимиров.

Издирването ще продължи с надежда, че Александър е добре и чака да бъде намерен.

По темата работи екип на "По света и у нас"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фирми от Североизточна и Южна България ще плащат авансово ток от ноември
Фирми от Североизточна и Южна България ще плащат авансово ток от ноември
Стоилов: На този етап Левски не отговаря на очакванията и на желанието на феновете
Стоилов: На този етап Левски не отговаря на очакванията и на желанието на феновете