НОВИНИ

Карло Луканов: Няма ос, по която обществото да не се е разделило, тъпчем на едно място

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 12.11.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

10 ноември 1989 г. Денят, в който Тодор Живков е свален от власт след 35 години начело на партията и държавата. Редица съвременници на случилото се в нощта на 10-и твърдят, че основна роля в организирането на процеса играят покойните вече Петър Младенов и Андрей Луканов.

Как семействата разказват за събитията на 10 ноември на своите наследници?

Правителство на националното съгласие, социален мир и разблокиране на икономиката. Това са приоритетите на правителството на Андрей Луканов.

Карло Луканов коментира в студиото на "Говори сега" различават ли се те от приоритетите на днешните кандидати за властта и къде сбъркахме 33 години по-късно.

На 10 ноември синът на Андрей Луканов се намира в Москва. Той предварително е знаел какво се очаква да се случи. Според него наистина е имало риск за тези, които посягат на властта на Живков. Той си спомня, че баща му е наричал Тодор Живков вегетарианец, защото рядко е прибягвал до физическо ликвидиране на опонентите си.

"По-скоро е предпочитал да им остави нещо, размествайки ги, сваляйки ги от някакъв пост, за да имат какво да губят, за да не му отмъщават, да са доволни и да си траят. Когато посегнат на личната му власт, като човек е бил абсолютно готов да стигне до крайности", смята Карло Луканов.

Според него баща му, наред с Петър Младенов и Добри Джуров, са основните участници в процесите, довели до събитията във вечерта на 10 ноември 1989 година, а именно - отстраняването на Тодор Живков от всички постове в държавата.

"Те бяха в основата. После ги подкрепиха Георги Атанасов и други членове на Политбюро", спомня си Карло Луканов.

Според него именно подкрепата на Добри Джуров и ясното осъзнаване от страна на Живков, че руснаците и Българската армия не стоят зад него, са причините да няма кръвопролития.

"Макар че се говори, че е имало заповед полкът на баретите да бъде вдигнат в повишена бойна готовност, така че може би се е готвил за някаква съпротива" , допълни той.

Андрей Луканов е разчитал да има конструктивна опозиция, но това не се е случило, коментира синът му. Той твърди, че българската десница се държи така, както се държи левицата в САЩ, а БСП се държат като републиканците на Тръмп.

Според сина на Андрей Луканов фактът, че политическите промени, които партиите предлагат, са останали същите от времето, в което управлява баща му, е свидетелство, че "тъпчем на едно място".

"Само една обединена нация може да се справи с трудностите, които предстоят. Вместо това започнахме да се делим - от начало на червени и сини, а след това се разделихме по ваксини и антиваксини, Русия и анти Русия. Няма ос, по която не сме се разделили", смята Луканов.

Вижте цялото интервю във видеото.

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата привлече като обвиняем задържания с подкуп граничен полицай
Прокуратурата привлече като обвиняем задържания с подкуп граничен полицай
Марица Пловдив не даде гейм на Славия за 140-а поредна победа в женското волейболно първенство
Марица Пловдив не даде гейм на Славия за 140-а поредна победа в женското волейболно първенство