НОВИНИ

Откриха параклис в Катуница в памет на момчетата, загинали през 2011

Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
15:10, 12.11.2022
Чете се за: 02:05 мин.
У нас
Слушай новината

11 години след трагичните събития в пловдивското село Катуница, при които загинаха две млади момчета, днес в тяхна памет отваря врати нов параклис.

Храмът е издигнат с дарителството на италиански бизнесмен, който от години живее в селото, както и местни жители. Микеле Санторели е убеден, че само вярата може да обедини и да донесе надежда на всички.

"Мотивът е нуждата вярата да ни подкрепи и да съберем народа отново по храмове. Болката никога няма да оттекне, въпросът е да спрем да има вражда между хората и да почват да се съберат повече", заяви Микеле Санторели, дарител.

Близките на загиналите Ангел Петров и Павел Толев вярват, че параклисът ще продължи да напомня за нелепо отнетите животи на момчетата.

"Мога само да съм им благодарен на тези хора, защото виждате колко красиво и хубаво е станало в памет на децата, няма да ги забравим! Не можем да ги върнем, каквото и да правим с тях ги няма, поне да си ги спомняме", казва Атанас Петров, баща на загиналия Ангел Петров.

Припомняме, че на 29 септември 2011 година в селото избухнаха размирици срещу произвола на Кирил Рашков, известен като Цар Киро. Присъда от 15 години затвор получи приближеният до ромския барон Симеон Йосифов, който по-късно почина в затвора.

Самият Кирил Рашков също почина миналата година докато изтърпяваше 8-месечна присъда за незаконно притежание на живак и старинни монети.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Никола Цолов бе избран за "Новобранец на годината" в испанската Формула 4
Никола Цолов бе избран за "Новобранец на годината" в испанската Формула 4
28 екипа на МВР от цялата страна се съревновават за "Пътен полицай на годината"
28 екипа на МВР от цялата страна се съревновават за "Пътен полицай на годината"