НОВИНИ

"Продължаваме Промяната" и "Демократична България" с обща кандидатура за кмет на София?

bnt avatar logo
от БНТ
11:35, 12.11.2022
Чете се за: 04:15 мин.
У нас
Слушай новината

"Продължаваме Промяната" вече води предварителни разговори с "Демократична България" за общо явяване на местния вот догодина по места, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Калина Константинова от ПП. Кандидатурите ще се разглеждат една по една в различните населени места.

Според нея е изключително важно да има единна кандидатура в София.

"Нашата цел е във властта да има почтени, смислени хора с идея и визия. Ще гледаме на всяко едно населено място кой е най-подходящият кандидат и нямаме нищо против да имаме обединени кандидатури. Особено за София, битката тук ще бъде люта, така че се надяваме че в София ще можем всички сили на доброто и на промяната да се обединят около един общ кандидат", заяви тя.

Калина Константинова не коментира дали двете формации биха подкрепили кандидатурата на лидера на "Спаси София" Борис Бонев като уточни, че предстоят разговори в търсене на кандидата, обединяващ всички сили, които търсят промяна и искат да се борят за една по-хубава София.

От "Продължаваме Промяната" не виждат вариант да продължат партньорството си с БСП заради действията на социалистите за връщането на хартиената бюлетина. Ако обаче от БСП променят позицията си преди второто четене на законопроекта за промени в Изборния кодекс, вратата за преговори ще бъде отворена, стана ясно от думите на Константинова.

"Надявам се по време на обществените обсъждания БСП да сменят позицията си. Ако те не я сменят, няма как да водим разговори за общо управление. Така че молбата ни е да чуят позицията ни и истински да вникнат в данните и материята, за да могат да видят, че пътят към промяната не се прави с подмяна на вота", каза тя.

Константинова отново потвърди тезата на "Продължаваме Промяната", че формацията няма да влиза в общо управление с ГЕРБ-СДС. Отхвърли и идеята за експертно правителство.

"Всякакви камуфлажи за експерти, които ще отидат да правят някакви неща, но никой няма да носи отговорност за тях, са абсолютно нелегитимни. Всякакви начини да се прави стъкмистика, за която никой да не носи отговорност, ние няма да участваме в тях. Ако ние участваме в управление, ще влезем в управление заставайки плътно и отговорно зад целите, задачите и законите, които сме приели, както направихме и миналия път", заяви Константинова.

Калина Константинова заяви още, че от партията нямат никакви притеснения относно разследването за първите газови доставки след спирането на подаването на синьо гориво от Газпром. Тя определи обвиненията към "Продължаваме промяната" като инсинуации.

"Договорените танкери бяха на по-ниска цена от пазарната. Намерихме решение в една изключително критична ситуация. Разрешихме този проблем и го разрешихме на цени, по-ниски от пазарните. Отвъд това, нека всеки да разгледа документите и договорите", каза тя.

Константинова призова прокуратурата да разследва със същия плам, с който разследва газовите доставки, и снимките с кюлчетата от спалнята на Борисов, казуса с къщата в Барселона, парите за АМ "Хемус" и за язовирите.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ерик тен Хаг се отказва от Хари Магуайър и Фред през лятото
Ерик тен Хаг се отказва от Хари Магуайър и Фред през лятото
Брендън Роджърс разкри любопитна случка около Джеймс Мадисън и повиквателната му за Катар
Брендън Роджърс разкри любопитна случка около Джеймс Мадисън и повиквателната му за Катар