НОВИНИ

Как семействата разказват за събитията на 10 ноември на своите наследници?

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
20:40, 10.11.2022
Чете се за: 03:30 мин.
У нас
Слушай новината

33 години от 10 ноември 1989 година - началото на прехода на България от тоталитаризъм към демокрация. На този ден, на пленум на ЦК на БКП, Тодор Живков е свален от поста генерален секретар на партията и това дава началния тласък за промените.

Какво се е случило тогава през погледа на единайсетокласници, според разказите на родителите им?

Единадесети клас, профил история. Задачата им е да разкажат какво се е случило на 10 ноември 1989 г. така, както са го чули от своите майки и бащи, баби и дядовци.

"Устният разказ е много важен, защото той предава емоцията, начина, по който хората са възприели този ден", смята Десислава Николова, учител по история в столичното 18-о СУ.

Ученичката Десислава разказва спомените на майка си за свалянето на Тодор Живков. Била на 20 и чула новината в сладкарница.

"Помни ясно неговото изражение и неговата реакция, когато разбира, че бива свален от власт, помни, че бил шокиран, отчаян, изплашен", разказва момичето.

Бабата на Димана работела в Министерството на транспорта. По спомените ѝ на 10-и от радиоточката звучала тъжна музика, дошъл партийният секретар и им казал, че Живков е свален.

"Когато излязла от работа към пет и половина, минала покрай жълтите павета и там видяла голям протест, супер много хора събрани на едно място, каза, че приличало на Нова година", споделя Димана Александрова.

Бащата на Борис бил студент. Прибрал се от лекции, за да чуе новините.

"Излязъл навън и видял трамвая да минава и усетил, че вече било различно, макар че не може да се усети толкова буквално, но той така ми каза - усещането му било, че всичко е променено", разказа единайсетокласникът.

Елиана Димитрова - авторът на тази статия - също ясно си спомня този ден:

"Аз също с точност си спомням къде съм била на 10 ноември 1989 година - пред 65-та аудитория на Софийския университет като студентка по социология. Спомням си, че нито аз, нито колегите ми повярвахме на тази новина".

Всички помнят в детайли какво са правили на 10 ноември 1989 година. Така ще се случи и ако попитаме къде са били на 11 септември 2001 година. Толкова е силен отзвукът на големите събития върху съдбите на хората. По това познаваме и, че се е случило нещо наистина историческо.

"Има много гледни точки, обаче мисля, че е добро нещо, че 10 ноември се е случил", обобщават учениците.

На 18 ноември е първият свободен митинг, а през юни 1990 г. са първите многопартийни избори и нищо вече не може да бъде спряно.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хората от наводнените карловски села ще получат по 5 кубика дърва преди зимата
Хората от наводнените карловски села ще получат по 5 кубика дърва преди зимата
Киев реагира предпазливо на изтеглянето на руснаците от Херсон
Киев реагира предпазливо на изтеглянето на руснаците от Херсон