НОВИНИ

Полемика в парламента за това чия е вината за трагедията на границата (Обзор)

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:10, 10.11.2022
Чете се за: 06:35 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Народното събрание изслуша служебния вицепремиер и вътрешен министър Иван Демерджиев за охраната по границата. Поводът беше убийството на граничния полицай Петър Бъчваров. Министърът каза, че граничните полицаи са прекалено малко и че плащат с телата си цената на това, че границата не е добре технически обезпечена.

Реалната ситуация знаят само полицаите, които всеки ден са на браздата. От БСП мотивираха искането си за изслушване на Иван Демерджиев с нарастващия миграционен натиск, който според Кристиан Вигенин е както видим, така и предвидим. Като причини той посочи две - ситуацията в Афганистан и войната в Украйна, която е провокирала продоволствена криза в Африка, а това породило икономическа миграция.

Според социалистите поредицата от инциденти могат да хвърлят сянка върху готовността ни за приемане в Шенген. Иван Демерджиев отговори, че проблемите са на първо място с липсата на достатъчно гранични полицаи, а след това и такива свързани с оборудването, техническите средства за охрана и състоянието на оградата.

Бежанският натиск започна през 2013 година с войната в Сирия и тогава имаше пик, който по-късно утихна. През тази година обаче наблюдаваме нов, при това много по-висок натиск. През тази година предотвратените опити да се влезе в нашата страна до вчерашния 9 ноември са 143 477. За сравнение през цялата 2021 година те са били 40 000 или три пъти и половина по-малко. Анализите сочат, че най-вероятно през следващата година ще станем свидетели на нов ръст, при това е възможно той да бъде два пъти по-голям от настоящата.

Пред депутатите Иван Демерджиев очерта три основни проблема на границата, с чието решаване се е захванал от първия ден във вътрешното министерство. Първият е, че през последните 10 години щатният състав на "Гранична" полиция е намален с 1300 служители.

"Оттам нататък се констатира липса на автомобили, които да обслужват територията - 30-километровата зона и цялата зона на отговорност. На трето място, пътищата, които обслужват - приграничната зона, 30-километровата, бяха в ужасно състояние", заяви служебният министър на вътрешните работи.

Според Демерджиев съвместно с горските стопанства и областните управители пътищата вече се ремонтират и колите няма да се чупят по тях. Има и стартирала обществена поръчка за купуване на нови коли, която до пролетта би трябвало да приключи. Липсата на достатъчно техническо оборудване, по думите на Демерджиев, е друг проблем.

"За съжаление, нашите гранични полицаи пазят с телата си и плащат с телата си цената на това, че границата не е добре технически обезпечена", каза още Демерджиев.

От общо 250 километра граница с технически средства за наблюдение и засичане на движение трябва да се оборудват още 100 километра, при това този участък, който е най-пресечен и най-труден за охрана. В останалата част техниката вече започва да остарява и трябва да се осигури по-модерна. В Министерството на вътрешните работи са предприели действия за увеличаването на щатния състав на "Гранична полиция" с 1260 служители.

"И на въпроса ви кога ще стане това, отговорът ми е, когато българското Народно събрание отпусне необходимия финансов ресурс за тази дейност", уточни служебният вицепремиер Иван Демерджиев.

От БСП обвиниха служебния министър в прехвърляне на отговорност. Изслушването на Демерджиев стана повод за пореден остър спор за злоупотреби при изграждането на оградата.

"Вие търсите виновен, ако не е оградата, някой друг. Ако не е поддръжката, нещо друго. И аз мога да ви кажа кой е виновен. Той стои в тази зала. Това е бившият министър. Преди вас. От тази трибуна ние говорихме часове наред, че поддръжката на съоръжението не трябва да отива в МВР. Да, обаче имаше едни 70 милиона от другата страна на нашето говорене и тя отиде там", каза депутатът Маноил Манев от ГЕРБ.

"От тук се произнесоха лъжи - 70 милиона лева за ограда. Не! Вие похарчихте от ГЕРБ и вашите присъдружни партии, когато бяхте на власт повече от 200 милиона лева за изграждането на съоръжение, което пропуска и зайците, а не да препятства преминаването на мигранти в нашата страна", отговори на обвиненията Бойко Рашков.

"Това преградно съоръжение е кражбата на десетилетието. Защото там се откраднаха стотици милиони на българските граждани", отбеляза Иван Иванов от "БСП за България".

"Разсипването на българската граница и това, което се случва с нея днес, е пряка функция от бездействието, е некадърното управление на един човек, който правилно се припозна във всички грешки, които са направени", подчерта Георг Георгиев от ГЕРБ-СДС.

От БСП припомниха, че сигнал до главния прокурор за злоупотреби при строителството на оградата са изпратили още през 2017 година. Днес отново пращат сигнала, но с питане защо няма резултат от разследването.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От пратениците ни в Одрин: Турската прокуратура не съобщава подробности за разследването на стрелбата на границата
От пратениците ни в Одрин: Турската прокуратура не съобщава подробности за разследването на стрелбата на границата
Футболистите на Ботев Пловдив зарадваха свой дългогодишен фен
Футболистите на Ботев Пловдив зарадваха свой дългогодишен фен