НОВИНИ

Как са изглеждали трезорите и сейфовете в старата сграда на БНБ в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
17:43, 10.11.2022
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Една от най-емблематичните сгради в центъра на Пловдив безспорно е тази на Българската народна банка. Хиляди жители и гости на града ежедневно минават покрай нея, докато се разхождат по Главната улица. Малко са обаче онези, които са имали възможност да я разгледат отвътре.

Една от най-красивите сгради в Пловдив – тази на БНБ, е строена през 1909 г. и е паметник на културата от 1985 г. Българската банка е сред първите институции, изградени у нас след Освобождението. Клонът ѝ в Пловдив е проектиран от именития швейцарския архитект Якоб Хайних Майер. Сградата е неизменна част от протичащата през 20-и век градоустройствена и архитектурна модернизация на Пловдив.

"Като погледнем това отстояние на сградата от останалите, всъщност тя се вписва в архитектурния план на Йозеф Шнитер, градоустройственият план на Пловдив, приет окончателно през 1896 година. Йозеф Шнитер е държал изключително много на разширението на тази търговска улица, наследник на някогашната Узун Чаршия от османско време", разказва гл. ас. д-р Видин Сукарев, уредник в Регионален исторически музей - Пловдив.

"Тя винаги е била банка. Много работеща през 30-те години, след което минава под шапката на БНБ. Самата сграда е имала три пристроявания в годините, като тези пристроявания вътре сме ги показали схематично, на база проекта, който е изготвен на времето от БНБ, който е дарен на община Пловдив за фасадна реставрация, се вижда много ясно през кои години какво и как е достроявано", посочва Георги Стаменов, кмет на район "Централен" - Пловдив.

От 2013 година, когато банковите служители напускат старата сграда, тя е предоставена на община Пловдив. Запазени са голяма част от интериора, както и интересни банкови съоръжения.

"Има възможност да се огледа един изключително интересен сейф "Панцер" и всеки един да придобие представа що е то БНБ, изключая фасадата, която виждаме ежедневно", казва Георги Стаменов, кмет на район "Централен" - Пловдив.

Малцина пловдивчани досега са успели да разгледат помещенията на някогашната банка - нещо, което е било абсолютно невъзможно във времената, в които тя е работила активно.

Запазен е и кабинетът на управителя на БНБ в Пловдив. Директорът е излизал и от високо е наблюдавал как работят неговите подчинени в централния паричен салон.

Плановете на общината са сградата да бъде реставрирана, а широк обществен дебат да реши какво да бъде бъдещото ѝ предназначение.

"В момента и вие самите видяхте - сградата на БНБ прилича на един изоставен дом, на една къща, от която хората току-що са си тръгнали. Видяхме инструкциите за работа, иконата, която стои над едно бюро. Празните къщи, в които няма живот, са тъжни. Определено на тази сграда трябва да ѝ бъде даден нов живот. Като аз наистина смятам, че тук трябва да има и частица история в този нов живот и частица обучение на бъдещото поколение. Това трябва да е една - както е модерно да се казва - една многофункционална сграда", казва Таня Грозданова, журналист от "Под тепето" - Пловдив.

Сред повдиганите до момента идеи са тук да бъде преместен Археологическият музей или да се направи нов музей на Пловдив.

Репортер: Николай Райшинов

Гледайте още теми от "България в 60 минути"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Двама национали по бокс ще участват на турнир в Полша
Двама национали по бокс ще участват на турнир в Полша
Конституционният съд на Северна Македония образува дело за българските клубове
Конституционният съд на Северна Македония образува дело за българските клубове