НОВИНИ

Киев реагира предпазливо на изтеглянето на руснаците от Херсон

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:35, 10.11.2022
Чете се за: 03:07 мин.
По света
Слушай новината

След изтеглянето на руснаците от Херсон - Киев реагира предпазливо, Белият дом заяви, че решението на руското командване е знак за проблеми. Според генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг обаче, ако новината се потвърди, това ще бъде още една победа за Украйна.

Руската армия обяви, че се изтегля от Херсон ден след заповедта на военния министър Шойгу.

"Руските части маневрират към подготвените позиции на левия бряг на Днепър, в съответствие с одобрения план", обяви Игор Конашенков - говорител на министерството на отбраната на Русия.

Украинци в Николаев, най-големият град край херсонския фронт, казват, че не вярват руснаците действително да се изтеглят.

"Това, в което вярвам, е че Херсон ще бъде превърнат в руини. Ако те просто се изтеглят, те ще го разрушат", смята Игор Косоротов.

Руските сили искат да превърнат Херсон в "град на смъртта", предупреди съветник на украинския президент, който смята, че руснаците минират всичко в града. Самият Володимир Зеленски заяви, че врагът не прави подаръци, нито жестове на добра воля.

"Ние се придвижваме много внимателно, без емоции, без ненужен риск с възможно най-малки загуби. Така ще осигурим освобождаването на Херсон, Каховка, Донецк и другите наши градове", коментира украинският президент.

От седмици насам украинската армия бавно настъпва към Херсон, като поддържа натиска върху руските сили. Руското командване вече съобщи, че е невъзможно да осигури снабдяването на своите войници. Белият дом видя знак в решението за изтеглянето.

"Това е доказателство за факта, че Русия, руските военни имат реални проблеми", каза американският президент Джо Байдън.

Ще следим ситуацията, заяви и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг:

"Това, което е ясно, е че Русия е под сериозен натиск и ако руснаците напуснат Херсон, това ще бъде още една победа за Украйна", коментира той.

Украйна е освободила 12 села в Херсонска област за последното денонощие. Украинските сили са си върнали над 200 квадратни километра от руските части. Според анализатори е възможно в боевете да настъпи затишие заради предстоящата зима, а това да създаде възможност за преговори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как семействата разказват за събитията на 10 ноември на своите наследници?
Как семействата разказват за събитията на 10 ноември на своите наследници?
Ясна е групата на Спартак Варна за мача с Пирин Благоевград, играч на "соколите" ще се оперира
Ясна е групата на Спартак Варна за мача с Пирин Благоевград, играч на "соколите" ще се оперира