НОВИНИ

Фирми от Североизточна и Южна България ще плащат авансово ток от ноември

bnt avatar logo
от БНТ
20:15, 12.11.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

От ноември доставчици на ток в Североизточна и Южна България въвеждат предварително плащане за своите клиенти на свободния пазар. Фирмите ще трябва да плащат авансово половината от изразходения ток месец по-рано.

Според фирмата доставчик на енергия в Южна България, мярката се въвежда, за да се гарантира ликвидност и да се купува енергия на свободния пазар. Много от клиентите обаче са недоволни от новите фактури. От доставчика на ток в Североизточна България "Енерго про" коментираха, че при тях това ще важи за отделни клиенти с много голямо потребление на енергия.

Депутатите отложиха освобождаването на пазара на ток до 2026 г.

Антоанета Стоянова има книжарница в село Брестник. Тя не е съгласна с новите условия за плащане и казва, че това я натоварва с допълнителни разходи.

"На фактурата, която си платих днес, имам изгорени киловати тях ги плащам. На втората фактура няма никакви киловати. Просто пише етапно плащане за месец ноември и няма никакви киловати. Трябва да платя 50%, да предплатя" разказа Антоанета-Мария Стоянова.

Новото плащане е заради промяна в тенденциите на пазара на свободната електроенергия – обясниха от компанията доставчик. Нейната дейност също била под въпрос, ако получава средства само в края на отчетния период.

"Отчетният период си остава абсолютно същият просто част от дължимите от тях суми са необходими да ги имаме по-рано, за да можем да купуваме електроенергия. Това е", обясни говорителят на EVN Петър Костадинов.

"Няма даване на пари напред, тук става въпрос за част от парите, които клиентите вече под формата на потребление са реализирали, ние да ги получим, така че не става въпрос да взимаме пари напред и за това се нарича етапно плащане. И съм сигурен, че след първия месец, когато това премине, и вторият месец, когато започнат да излизат фактурите, те ще се убедят сами, че по никакъв начин не са нарушени техните права", смята Костадинов.

От Комисията за енергийно и водно регулиране обясниха пред БНТ, че са запознати от медиите със случая, засега към тях няма жалби. Недоволният клиент има правото да приеме тези условия или да потърси друг доставчик , напомнят от регулатора.

На пазара има над 50 търговци на електроенергия. Промяната не засяга битовите клиенти. Най-големият доставчик в Западна България - "Електрохолд Продажби" коментира пред БНТ, че няма да въвежда подобна практика.

Автор: Златин Бояджиев

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Херсон празнува освобождаването си, но ситуацията в града е критична
Херсон празнува освобождаването си, но ситуацията в града е критична
Издирването на Александър от Перник все още е без резултат
Издирването на Александър от Перник все още е без резултат