НОВИНИ

Хиляди се възползваха от падането на ограниченията за пътуване в ЕС

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:11, 15.06.2020
Чете се за: 01:30 мин.
Европа

Задължителната карантина за български граждани от днес освен за Гърция отпада и за Румъния.

Редица европейски страни отвориха границите си.

А по инициатива на Еврокомисията, вече работи сайтът, който предлага конкретна информация на туристите за начина на транспорт и специфичните изисквания на отделните държави.

Европа се отваря - частично и при определени условия. От днес - денят посочен от Европейската комисия като препоръчителен за отварянето на вътрешните граници, свободно се пътува до Германия, Белгия, Франция и още редица държави. А по инициатива на Еврокомисията, вече работи сайтът Re-open EU, който предлага конкретна информация на туристите за начина на транспорт и специфичните изисквания на отделните държави.

Нито километричните опашки, нито строгите санитарно-хигиенни изисквания по летищата попречиха на хилядите хора да се възползват от падането на ограниченията за пътуване.

Вътрешните граници в Европа до голяма степен вече се преминават свободно. На границата между Германия и Дания се чакаше поне час и отварянето на полосата беше определено като историческо.

Хенрик Франдсен, кмет на град Тьондер DK Germany Bordrer: Фантастично е! Мисля, че се чувствам почти като при падането на Берлинската стена. Хората отново могат да преминават границата! Туристите могат да идват!

Летището в Брюксел посрещна първите си пътници от месеци насам.

Арно Фест, изпълнителен директор на летището в Брюксел: Доволни сме, че посрещаме все повече и повече пътници. Очакваме около 4 000 души и 60 полета.

Мери се темпeратура, маските са задължителни - на летището, и в самолетите. Насърчава се използването на дезинфектанти, специални маркери указват безопасното разстояние между пътниците.

Полети възобновяват и австрийските авиолинии, но влизането в страната е възможно само с основателна причина. Същото се отнася и за Нидерландия.

В Чехия пък ще действа специална система, подобна на светофар. Чужденци от нискорискови държави ще влизат без ограничения. Тези от среднорискови, белязани в оранжево и високорискови, червени, ще ще бъдат връщани, ще се правят и изключения. Испания ще отвори границите си на 21 юни.

ЕК представи специалния сайт - Re-open EU, който помага за безопасното пътуването и туризма на Стария континент. Сайтът предлага информация за границите и за влезиването с различни транспортни средства и туристически услуги . Съдържа и конкретните изисквания на отделните страни. Сайтът, и мобилното приложение към него, ще са достъпни на официалните езици на ЕС.

Соня Господинова - говорител на Европейската комисия: Реопън Юръп е платформа за сигурно възстановяване на пътуването и туризма в целия Европейски съюз. Той предоставя информация в реално време, която ще позволи на пътуващите да вземат правилното решение когато планират ваканцията или пътуването си през лятото и след това.

Извън Евросъза е разрешено влизането в Сърбия, Черна Гора, Албания и Косово. В република Северна Македония се допуска само транзитно преминаване, и то в рамките на 5 часа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мярката 60/40 ще стане 80/20 за туризма и транспорта
Мярката 60/40 ще стане 80/20 за туризма и транспорта
Километрични опашки към Гърция през целия ден
Километрични опашки към Гърция през целия ден