НОВИНИ

Хонда се оттегля от Формула 1 след края на сезон 2021

Борил Гочев
от Борил Гочев
13:14, 02.10.2020
Чете се за: 01:46 мин.
Други спортове
хонда оттегля формула края сезон 2021

Японският производител в момента осигурява двигатели за Ред Бул и Алфа Таури, но след тази новина и двата тима ще трябва да потърсят нови доставчици за сезон 2022.

Хонда обоснова решението си за напускане на спорта с идеята да „се бори за реализацията на неутралитет от въглерод диоксид до 2050“ с проучвания и развитие в нови двигатели и енергийни технологии.

Отборът на Ред Бул заяви, че „разбира и уважава“ причините на японския конструктор за напускане, и че тяхното действие няма да се отрази на поетия ангажимент към Ф1 след подписването на нов договор миналия месец. Но това ги оставя без алтернативни снабдители за двигатели във Ф1.

„Като тим ние разбираме колко трудно е било за Хонда Мотор Къмпани да стигне до това решение да се оттегли от Формула 1 в края на сезон 2021. Промяната на фокуса в рамките на автомобилната индустрия доведе до решението на Хонда да насочи своите ресурси към друга сфера и ние разбираме и уважаваме причините зад това. Тяхното решение представлява очевидно предизвикателство за нас като отбор, но ние сме били тук и преди, и с нашата сила и дълбочина сме добре подготвени и екипирани да реагираме ефективно – нещо, което доказахме и преди. Разочаровани сме, че няма да продължим сътрудничеството си с Хонда, но същевременно сме изключително горди от съвместния ни успех, след пет победи и 15 подиума за двата отбора, ръководени от Ред Бул, и благодарим на всички в Хонда за техните невероятни усилия и отдаденост“.

„Нашият съвместен фокус за остатъка на този сезон и следващата кампания не са се променили – ще се борим за победи и триумф в генералното класиране при пилотите и конструкторите. Ред Бул остава отдаден на спорта в дългосрочен план и очаква с нетърпение нова ера на иновации, развитие и успех. Ще погледнем върху възможните опции за най-конкурентния снабдител на двигатели отвъд 2022 година“, сподели шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер.

Както знаете Хонда се завърна във Формула 1 през 2015 година като партньор на екипа на Макларън, но след три крайно неуспешни сезона, двете страни решиха да се разделят.

Тогава японците започнаха да доставят двигатели на тима на Торо Росо, понастоящем Алфа Таури, а от миналата година и на състава на Ред Бул.

Съвместната работа с двата тима, собственост на австрийската компания донесоха някои наистина впечатляващи резултати като Макс Верстапен е извоювал общо четири победи в последните за последните две кампании.

Най-впечатляваща обаче беше победата на Пиер Гасли на Монца, който триумфира в хаотичното състезание в Италия, за да донесе втори успех в историята на Алфа Таури.

Подобренията в моторите на Хонда направиха така, че японците са единствения производител, освен Мерцедес, който може да се похвали с победа през 2020 година.

Безспорно обаче най-големите успехи на японските задвижващи системи бяха в края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век, когато тяхното сътрудничество с Макларън донесе общо 4 световни титли при пилотите и 3 при конструкторите за тима от Уокинг като всички те бяха поредни.

В началото на века пък Хонда дори създаде собствен отбор във Формула 1, който обаче не пожъна успехи и в край на сметка бе закрит след само 3 сезона.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Венецианската комисия ще се произнесе до ноември по проекта за нова конституция
Венецианската комисия ще се произнесе до ноември по проекта за нова конституция
Бивши шефове на АПИ отиват на съд заради катастрофата край Своге
Бивши шефове на АПИ отиват на съд заради катастрофата край Своге