НОВИНИ

Хорхе Мартин счупи рекорда на пистата „Сепанг“

хорхе мартин счупи рекорда пистата сепанг
Снимка: АРХИВ
bnt avatar logo
от БНТ
12:17, 22.10.2022
Чете се за: 03:25 мин.
Спорт
Слушай новината

Хорхе Мартин стана първия пилот в историята, който успя да слезе под 1:58 за обиколка на пистата „Сепанг“ в Малайзия, за да спечели квалификацията преди предпоследния старта за сезона в MotoGP.

Испанецът успя да стигне до 1:57.790, с което подобри с цели 0.513 секунди досегашния рекорд на „Сепанг“, който бе поставен от Фабио Куартараро в квалификацията през 2019 г. Втори на стартовата решетка утре ще бъде Енеа Бастианини, който бе по-бавен от Мартин с 0.456.

Последен на първата редица утре ще се нареди Марк Маркес, който бе с 0.664 под времето на испанеца. Мартинт и лидерът в генералното класиране Франческо Баная бяха двамата пилоти, които се включиха във втората фаза на квалификацията, след като преминаха през първия сегмент на сесията за място.

За пилота на Дукати вторите 15 минути обаче не се развиха толкова добре, колкото за Маркес и той ще потегли едва девети утре, след като падна на четвъртия завой в решителната си обиколка. Все пак италианецът ще бъде пред двамата си основни преследвачи в спора за титлата Алейш Еспаргаро и Фабио Куартараро, които ще потеглят съответно 10-и и 12-и. Между тях на четвъртата редица ще се нареди шампионът за 2020 г. Жоан Мир със Сузуки.

Куартараро допусна лека неточност в своя решителен тур при преминаването на завои 7 и 8, която го закотви на последното място във втората фаза на квалификацията. Минута по-късно на същата част от пистата Еспаргаро се озова не земята, което пък остави испанеца десети.

На втория ред ще бъдат двамата пилоти на ВР46 Дукати Марко Бедзеки и Лука Марини, които ще бъдат разделени от втория представител на Сузуки Алекс Ринс. Пред Баная на третата редица ще застанат Франко Морбидели и Маверик Винялес.

Първи извън втората фаза на квалификацията остана пилотът на КТМ Брад Биндър, който ще подели петия ред на утрешната стартова решетка с Джак Милър и Кал Кръчлоу. Зад тях на старта ще застанат Фабио Ди Джанантонио, Пол Еспаргаро, Йоан Зарко, Мигел Оливейра, Реми Гарднър, Алекс Маркес, Раул Фернандес, Тецута Нагашима и Дарин Биндър.

Надпреварата за Гран При на Малайзия, която е предпоследен кръг за сезон 2022 в MotoGP, стартира утре в 10.00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Въздушна трегова в Украйна: нови руски удари са нанесени тази нощ
Въздушна трегова в Украйна: нови руски удари са нанесени тази нощ
Александър Лазаров е финалист на тенис турнира от сериите "Фючърс" в Созопол
Александър Лазаров е финалист на тенис турнира от сериите "Фючърс" в Созопол