НОВИНИ

Християн Стоянов и Милица Мирчева са шампиони на България по крос кънтри

християн стоянов милица мирчева шампиони българия крос кънтри
Снимка: bgathletic.com
bnt avatar logo
от БНТ
11:10, 22.10.2023
Чете се за: 02:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Християн Стоянов и Милица Мирчева станаха шампиони на България по крос кънтри, след като бяха най-бързи при мъжете и при жените на националния шампионат. Трасето в Пирдоп ще бъде и домакин на Балканския шампионат по крос кънтри, който ще се проведе на 11 ноември.

Мирчева от клуб Атлет (Мездра) показа отлична форма на 8000 метра и с 28:52 минути завоюва поредната си национална титла.

Тя заедно с Маринела Нинева (Локомотив, Дряново) и Девора Аврамова (Берое, Стара Загора) бяха далеч пред другите. В последните километри Аврамова изостана от Мирчева и завърши втора с 29:21 минути.

Нинева, която на 8 октомври завърши втора на Софийския маратон с личен рекорд 2:41:02 часа, а на 13, 14 и 15 октомври спечели състезания в Дряново, Луковит и Белоградчик, се класира на трето място с 31:27 минути. Ивелина Маджарова (Атлет, Мездра) е четвърта с 31:55, което й осигури място в тима за Балканския шампионат по крос кънтри.

Най-масовият старт беше на 10 000 метра за мъже, където стартираха 44 атлети.

Фаворит номер 1 за титлата Иво Балабанов (Атлет, Мездра) се отказа от състезанието в горещото за октомври време. Това отвори шанс за титлата на най-добрия параолимпиец Християн Стоянов (Дунав, Русе), който победи с 31:02 минути. 37-годишният Исмаил Сенанджи (Евър, Варна) е втори с 32:29, а Николай Първанов (Хермес 2022,Благоевград) финишира трети с 33:35 минути.

Друг от фаворитите Стоян Владков (Локомотив, Дряново) остана на четвърто място с 33:56 минути.

Освен Иво Балабанов се отказаха още 11 от стартиралите, а 32-а завършиха. Сред тях беше и 69-годишният Боян Лефтеров (Орхание, Ботевград), който е на 22-а позиция с 41:55 минути.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Отборът на Сибиу с българите Йордан Минчев и Павлин Иванов в състава с първа загуба в първенството на Румъния по баскетбол
Отборът на Сибиу с българите Йордан Минчев и Павлин Иванов в състава с първа загуба в първенството на Румъния по баскетбол
Илия Малинин защити титлата си при мъжете на турнира Гран При по фигурно пързаляне "Скейт Америка"
Илия Малинин защити титлата си при мъжете на турнира Гран При по фигурно пързаляне "Скейт Америка"