Христо Алексиев прие управлението на Министерството на транспорта от Георги Тодоров

от БНТ
11:15, 16.09.2021
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
христо алексиев прие управлението министерството транспорта георги тодоров
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

"Ускоряване на изпълнението на проектите за жп коридори, пътища, и цифрови магистрали е една от основните ми задачи". Това заяви новият служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев при приемане на управлението на министерството от Георги Тодоров.

„През последните 5 месеца стартираха жп проекти на стойност над 1 милиард лева. По Програма „Транспортна свързаност“ се очакват инвестиции в размер на 4 милиарда лева, след одобрение на Европейската комисия. Ще кандидатстваме активно и по Механизма за свързана Европа 2021 - 2027", каза министър Алексиев.

Той добави, че по проекта на Плана за възстановяване и устойчивост, средствата за „Транспортна свързаност“ възлизат на 1,8 млрд. лв. По думите му за „Цифрова свързаност“ се очакват инвестиции за близо 1 милиард лева, от които 300 милиона са привлечено финансиране от страна на операторите.

„В рамките на моя мандат ще изисквам засилен контрол на изпълнението на концесионните договори, както и продължаване на реформите в сектора“, бе категоричен Христо Алексиев. Той изрази желание за бъдещо сътрудничество с досегашния министър Георги Тодоров.

Христо Алексиев e икономист и експерт в транспортния сектор. Ръководил е успешната реализация на едни от най-големите инфраструктурни проекти в транспортния сектор.

През 2017 г. той беше министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията в служебното правителство на Огнян Герджиков.

ПОДРОБНОСТИ ЗА НОВИЯ КАБИНЕТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Новото служебно правителство встъпи в длъжност (Снимки)
Новото служебно правителство встъпи в длъжност (Снимки)
Юрген Клоп: Групата е тежка, това е добро начало
Юрген Клоп: Групата е тежка, това е добро начало