НОВИНИ

Христо Иванов подаде оставка като лидер на "Да, България", няма и да е депутат

Оставката му е приета от Изпълнителния съвет на партията

христо иванов подаде оставка председател българия приета
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
14:29, 10.06.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов подава оставка като председател на "Да, България" и тя е приета от изпълнителния съвет на партията. Това обяви самият той след заседание на изпълнителния съвет на партията, която е член на коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България".

"Считаме, че този резултат за партиите от нашата коалиция изисква поемането на лидерска отговорност, поради което аз си подадох оставката и колегите подкрепиха това решение", каза Иванов.

Престои Националният съвет на партията да организира избора на нов председател.

Христо Иванов декларира, че няма да се кандидатира за поста. Няма да заема и място като народен представител в 50-ия парламент.

"Смятам, че е изключително важно да направим всичко възможно да започнем по нов начин и на нова страница разговора с избирателите и те да видят сериозно отношение към сигнала, който изпращам и затова мисля, че трябва да се стигне докрай. Ще се посветя на семейството ми оттук нататък и на партията "Да, България". Всичко, което мога да направя, за да върна това доверие под форма на това да им служа, ще го направя - ще бъдат активен с тях и сред тях. Така че аз оставам на терен, ще работя просто в друго качество и по друг начин. Не се отказвам от каузата, за която работя", каза Иванов.

Според него, комуникационно като лидер, не е успял да мобилизира обществена подкрепа за каузите на "Да, България" и затова поема отговорност. По думите му политическата линия на дълбоки реформи, която е следвала "Да, България", е взривена от ГЕРБ.

"Прилепвайки се към Делян Пеевски абсолютно без никаква разлика, те взривиха възможността за подобен разговор и за търсене на подобен компромис, което също е причина за нашетно решение. Защото теренът, на който бихме могли да прилагаме такава политка, беше изгорен от тандема Борисов-Пеевски", изтъкна той.

Това е довело до сериозен отлив на избиратели, които, обаче, не са отишли да гласуват за друга партия, посочи Иванов.

"Искам да кажа едно последно нещо към избирателите, които не излязоха да гласуват за нас - аз приемам тяхната присъда и смятам, че с днешния акт показвам, че искам тяхното извинение за всичко, с което съм ги разочаровал или по някакъв начин разколебал за пътя, по който вървим. Искам да благодаря и на хората, които излязоха и гласуваха. Осъзнавам, че това е било дори по-трудното решение за много от тях и искам да им кажа, че ще продължа по всякакъв начин да работя за каузите, които сме споделяли", заяви Христо Иванов.

Христо Иванов посочи, че решението му за оставката е личен акт и той не обвързва останалите лидери в ПП-ДБ като подчерта, че отговорност може да се носи по различни начини.

"Да, България" остава партньор в коалицията "Продължаваме промяната - Демократична България" с новото си ръководство и ще изпълнява отговорностите, които е поела. Според Иванов обаче, е необходим разговор, който да надгради формулата на представителност на демократичните партии у нас.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха на 8 месеца затвор феновете, обиждали Винисиус на расистка основа
Осъдиха на 8 месеца затвор феновете, обиждали Винисиус на расистка основа
Глобиха с 2000 лева младежа, снимал се да кара със 127 км/ч в Пловдив
Глобиха с 2000 лева младежа, снимал се да кара със 127 км/ч в Пловдив