НОВИНИ

Христо Маринов: Давам отлична оценка за състезателките по борба в Токио

христо маринов давам отлична оценка състезателките борба токио
bnt avatar logo
от БНТ
15:45, 12.08.2021
Чете се за: 03:47 мин.
Спорт
Слушай новината

Президентът на Българската федерация по борба Христо Маринов даде много висока оценка за представянето на дамите на Олимпиадата в Токио.

На Игрите Тайбе Юсеин и Евелина Николова спечелиха бронзови медали, с което общият брой на отличията, спечели от българските борци на Олимпиади, стана 71, от които 5 при жените.

„Доволен съм от представянето на нашите състезателки в Токио – от четири участнички имаме два медала. За първи път при жените печелим два медала от Олимпийски игри. Направиха ни горди всички. Зад един такъв медал стоят много години труд и лишения“, каза на специалната пресконференция на федерацията по борба в Пресклуб „България“ президентът на централата Христо Маринов.

„Единственият ни представител в свободната борба Георги Вангелов докосна медала, но не успя да го спечели и се класира пети. Конкуренцията в неговата категория е убийствена, така че оценката ми е добра – момчето се бори, даде всичко от себе си“, каза още Маринов, цитиран от Пресклуб „България“.

„Разочарованието е от класическата борба – и на тях, както и на всички останали, им бе осигурено всичко необходимо за пълноценна подготовка – лагери в чужбина, спаринг партньори. Но след време, когато се събере УС на федерацията, ще направим пълен анализ и ще дадем оценките за представянето ни на тази Олимпиада“, каза още босът на българската федерация.

Старши треньорът на националния ни отбор /жени/ Петър Касабов уточни, че за петте години, откакто е начело на тима, нашите състезателки са показали значителен напредък.

„Доволен съм както от двете медалистки – Тайбе Юсеин и Евелина Николова, така и от Мими Христова и Миглена Селишка. Мими допусна малко разсейване и загуби срещата в последните 9 секунди, но много от двубоите бяха решени в последните секунди. Миглена започна двубоя на четвъртфиналите с американката Сара Хилдебранд по-добре, но допусна една грешка и позволи на съперничката си да й направи „кръстачка“ и да натрупа много точки. Но след като президентът е доволен от мен и моя екип, няма как да не се усмихвам и аз, макар че ми е малко трудничко. Всичко това е заради натрупаната умора през последните пет години, откакто бях назначен. През всички тези години ние сме се борили за първото място и да спечелим колкото се може повече медали. Силно се надявам, че съм успял да вдъхна увереност не само в ръководството, а в момичетата”, заяви старши треньорът на женския национален отбор.

„Знаете колко тежък път извървяхме, за да спечелим единствената квота в свободната борба, говоря за Георги Вангелов. Той показа мъжество и характер, малко не му достигна за да спечели медал. Но на Олимпиадите винаги е много трудно – на Тайбе ѝ беше по-лесно да стане световна шампионка“, заяви генералният секретар на федерацията Валентин Райчев.

Последвайте нашата общност "Спорт по БНТ" във Viber!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Кугар" гаси втори голям пожар, пламнал в Родопите
"Кугар" гаси втори голям пожар, пламнал в Родопите
Повторно посегателство над паметника на жертвите от кораба "Илинден" в Охрид
Повторно посегателство над паметника на жертвите от кораба "Илинден" в Охрид