НОВИНИ

Христо Стоичков и Карл Люис зарадваха с автографи редица фенове в Пазарджик

Тяхното посещение в града е свързано с откриването на "Градината на света"

Христо Стоичков, Карл Люис
Снимка: Facebook: H8S Hristo Stoitchkov
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
19:14, 24.09.2023
Чете се за: 03:07 мин.
Български футбол
Слушай новината

Многобройни почитатели на Христо Стоичков и Карл Люис дойдоха днес на площад "Константин Величков" в Пазарджик за среща с легендарните спортисти.

Тяхното посещение в Пазарджик е свързано с откриването на "Градината на света". Проектът на общината носи послание за мир и единство на всички страни по света.

Чувствам се като у дома си в Хюстън и е чудесно да видя толкова много деца. С тези думи, обявеният за спортист на ХХ век Карл Люис се обърна към хилядите, дошли да го видят на живо.

"Развълнуван съм да бъда в прекрасен град, който е посветен на мира. Децата го заслужават и аз съм щастлив, че съм част от "Пробега на мира", който се провежда вече много години, добави Люис.

Той каза, че пробегът спира на много места, но "Пазарджик е много специална спирка, защото в него има цяла градина, посветена на мира, на любовта и на разбирателството".

"Едно от големите неща, които човек може да прави като спортист, е да пътува и да среща различни хора, но никъде по света не съм виждал нещо толкова посветено на нашето бъдеще и с нетърпение искам да се върна, за да видя как този проект на мира се развива, расте и разпространява посланието, за което Шри Чинмой (основател на "Пробега на мира" през 1987 г.) винаги е говорил - свят на мир, което е нормално за всеки", каза още Карл Люис.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов и Христо Стоичков също поздравиха жителите и гостите на Пазарджик, отправяйки послания за мир и хармония.

По-рано през деня в "Градината на света" беше връчена наградата "Почетен факлоносец на мира", която се присъжда от Международната атлетическа щафета "Пробег на мира". Отличените са лекоатлетката Ивет Лалова, волейболистът от "Хебър" Теодор Салпаров, спортната журналистка Елена Яръмова и доц. д-р Мария Пишмишева, епидемиолог, началник на Инфекциозното отделение в Многопрофилната болница за активно лечение в Пазарджик.

Наградата "Почетен факлоносец" е част от инициативите в Седмицата на мира по случай Международния ден на мира, обявен от ООН.

Христо Стоичков и Карл Люис дадоха ексклузивно интервю за предаването на БНТ "Арена спорт".

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските самбисти взеха 3 медала в първия ден от Световната купа
Българските самбисти взеха 3 медала в първия ден от Световната купа
Следпразнично пътуване: Километрично задръстване към София
Следпразнично пътуване: Километрично задръстване към София