НОВИНИ

30% по-скъпи плодове и зеленчуци за зимнината тази година

Да си купим или да отглеждаме продукция - какво ни излиза по-изгодно

bnt avatar logo
от БНТ
13:40, 24.09.2023 (обновена)
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

30% по-скъпи са плодовете и зеленчуците за подготовка на зимнина тази година. Да си купим или да отглеждаме продукция - какво ни излиза по-изгодно.

И тази година Мария Димитрова ще консервира продукция закупена от кварталния магазин или кооперативния пазар в Благоевград. Тя изчислява, че тази есен зимнината ще ѝ излезе с около 60 лева по-скъпо в сравнение с миналата година.

"Аз слагам много зимнина, защото домашното си е друго. 2,80 лв. килограм корнишони, миналата година бяха 1,20 - 1,60", коментира Мария Димитрова, пенсионер.

Същите разходи като миналогодишните ще има баба Венета от село Лешко. В нейното мазе консервираните плодове и зеленчуци и тази зима ще са отново домашно производство.

"Гледаме си чушки, домати, праз, картофи. По-евтино е, скъпа ни е захарта и олиото, зеленчуците ни са евтини, давам по 15 лева за вода, а ако отида да ги купя, аз продуктите няма да купя за 15 лева", споделя Венета, пенсионер.

Търговците на плодове и зеленчуци на благоевградския пазар отчитат все по-малко клиенти. Причината според тях е новото макар и минимално повишение на зеленчуците.

"Като се вдигне нафтата и ние плавно и леко нагоре. Розовият домат екстра качество струва от 3,50 до 4 лева, при чушките 2,70 на дребно, 2,50 на кашон. Всяка година намаляват да правят вече буркани, все по-малко и по-малко, не е като едно време да напълнят чували", каза още Любчо Димитров, търговец.

Повечето търговци на кооперативния пазар в Благоевград продават основно българска продукция.

Въпреки че цената ѝ е малко по-висока от вноса малкото останали клиенти държат да купуват само от по-качествената българска стока.

Вижте още в репортажа на Али Мисанков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Христо Маринов пред БНТ: Оттук нататък основната ни цел е спечелване на квоти за Париж 2024
Христо Маринов пред БНТ: Оттук нататък основната ни цел е спечелване на квоти за Париж 2024
Карл Люис и Христо Стоичков пред БНТ: Всеки един може да бъде част от това да променим и да направим по-добър нашия свят
Карл Люис и Христо Стоичков пред БНТ: Всеки един може да бъде част от това да променим и да направим по-добър нашия свят