НОВИНИ

Христо Стоичков занесе факела на мира във Ватикана

христо стоичков занесе факела мира ватикана
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
16:15, 13.11.2022
Чете се за: 02:22 мин.
Спорт

По инициатива на Асоциация „Докосни дъгата“ Христо Стоичков занесе факела на мира във Ватикана. След броени часове легендата на българския футбол ще участва в традиционния футболен Мач на мира, а символът ще бъде в ръцете му преди началото на голямото събитие. То се провежда под патронажа на папа Франциск и ще бъде посветено на Диего Марадона.

Стоичков ще играе в Отбора на света, редом до футболисти като Роналдиньо, Джанлуиджи Буфон, Клаудио Каниджа, Луис Суарес, Чиро Ферара, Робер Пирес, Фабио Канаваро, Иван Ракитич и много други.

Преди месец кавалерът на Златната топка стана посланик на мира за Европа по предложение на асоциация „Докосни дъгата“. Това се случи на специална церемония в град Пазарджик, организирана съвместно с местната управа и „Пробега на мира“.

„Дошъл съм във Ватикана от името на българския спорт и в името на мира по света! Искам да ви предам факела! Без мир нищо не е възможно. Като посланик на Пробега на мира за Европа за мен е огромна чест да играя утре в Мача на мира!“, сподели Стоичков при срещата си с български и италиански факлоносци във Ватикана.

На церемонията по приемането присъства и Негово превъзходителство Богдан Паташев, посланик на България във Ватикана. Заедно с легендата на българския футбол в делегацията е и д-р Денислава Ангелова, председател на асоциация „Докосни дъгата“, Ден преди Мача на мира за „Стадио Олимпико“ бяха продадени над 50 000 билета. Преди него световните звезди ще бъдат на аудиенция при папа Франциск.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мощна експлозия разтърси Истанбул (СНИМКИ)
Мощна експлозия разтърси Истанбул (СНИМКИ)
Енергийният министър: Не се очаква поскъпване на газа и парното през зимата
Енергийният министър: Не се очаква поскъпване на газа и парното през зимата