НОВИНИ

И днес плажуващи се къпаха в морето край Кранево, въпреки замърсената с бактерии вода

bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Надежда Карапанчева
19:45, 24.06.2024
Чете се за: 03:02 мин.
У нас
Слушай новината

Изглежда нищо не може да уплаши туристите, които са решили да плажуват в Кранево. Здравната инспекция предупреди, че във водата са открити наднормени количества фекални бактерии, които може да предизвикат инфекции. И въпреки това летовници продължават да се къпят. Причина за замърсяването на морската вода е аварията в пречиствателната станция "Албена" на 4 юни.

Въпреки препоръките на РЗИ, на централния плаж в Кранево и днес имаше туристи, които се къпят във водата. Припомняме, че здравната инспекция в Добрич обяви, че след аварията в пречиствателна станция „Албена”, на 21 юни в морската вода са открити наднормени количества „ешерихия коли“ и „чревни ентерококи“.

Пробонабиране се извършва през ден, като утре се очакват вторите резултати.

"Нашата задача е да информираме плажуващите, че на този етап не препоръчваме да ползват водата за къпане в тези участъци, защото съществува такъв потенциален риск. Лабораторните резултати показват антропогенно замърсяване", каза д-р Светла Ангелова, директор на РЗИ Добрич.

Това може да предизвика евентуални чревни заболявания, ако къпещите се глътнат вода, коментира още д-р Ангелова. Предупреждението обаче не е стигнало до всички.
СНХ 2 – турист, който излиза от водата

БНТ: Как е водата?

- Турист: Много хубава е, днеска е идеално!

БНТ: А знаете ли, че има частично замърсяване?

- Турист: Не, не казаха нищо.

Други пък са скептично настроени към информацията.

"Мисля, че и миналата година бяха създали някакво такова положение, аз така си мисля, някакво конкуренция. Новините си го казват и вестниците си го казват. Влязох и се къпах, да, макар, че дъщеря ми казва, че трябва да внимавам", сподели Билда Шабанова.

Пречистените отпадни води към момента не се изхвърлят в морето.

"Имаме уверението както на оператора на пречиствателната станция, така и на всички ангажирани със ситуацията контролни институции, че този разлив е преустановен. Това обаче трябва да се докаже с лабораторни изследвания, затова продължаваме през ден наблюдаваме", коментира д-р Светла Ангелова.

По принцип този плаж е с отлична оценка за качество на водите за къпане, според европейските стандарти. Такива са повечето от 20-ет крайбрежни зони в област Добрич.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Зеленски ще присъства на срещата на върха на ЕС
Зеленски ще присъства на срещата на върха на ЕС
Трима души пострадаха при челен удар между две коли във Велико Търново
Трима души пострадаха при челен удар между две коли във Велико Търново