НОВИНИ

Идеята за един учебник в училище скара депутатите

Николай Минков
от Николай Минков
12:12, 14.08.2024 (обновена)
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Промените в Закона за образованието, внесени от "БСП за България", предизвикаха скандал в пленарната зала. Обидни квалификации, последвани от закани за съдебни дела, съпътстваха дебата.

И вторият опит да бъде извършена революционна промяна в образователната система, а именно преминаване към един учебник по един предмет, претърпя неуспех, тъй като с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС предложението на социалистите не беше прието.

Красимир Вълчев - ГЕРБ-СДС: "Избор на един учебник имаме в Русия, където беше избран този подход, за да се премахне негативното отношение към Сталин и да се величае Путин. Имаме и в Унгария, но 80% от учебниците са спрени заради дела за авторски права. Имаме в Гърция от времето на хунтата на полковниците."

Георги Свиленски - "БСП за България": "Дали проблемът тръгва от Русия? Не, не тръгва от Русия. Не тръгва от Путин, не тръгва от Кремъл. Тръгва от бъдещето на нашите деца да учат един предмет, един учебник, да знаят какво преподава учителя, да знае какво трябва да чете ученика, да знае родителя, ако има две деца, че трябва да им преподава едно и също нещо."

Ангел Янчев - "Възраждане": "Ние от "Възраждане" ще подкрепим този проект. Защото идеята за един учебник е добра. Самата възможност да има различни учебници означава, че българските ученици няма да учат по най-добрия учебник, тъй като техните учители на ниво училище, ще са избрали не най-добрия."

Явор Божанков - ПП-ДБ: "Класически пример за пропаганда в училищата, учебник на някой, сега не съм запознат със съответния учебник, дали е автор Костадин Костадинов или Ивелин Михайлов, или Ивелин Михайлов само го е плащал, не знам каква е историята с това учебно съдържание, но със сигурност е недопустимо някой политик да се появява в училищата да дава на децата някакви учебници. Ако има пропаганда, то спада в тази категория."

Тошко Йорданов - "Има такъв народ": "Ние от ИТН ще подкрепим предложението на БСП на първо четене, просто и ние смятаме, че тая вакханалия със сума ти учебници по един предмет не е полезна. Да, в образованието има много проблеми. Програмата наистина може би е основното и тя е отвратителна, но и учебниците са отвратителни."

Очаква се днес или най-късно утре по искане на БСП в парламента да бъдат изслушани четирима ресорни министри във връзка с кризата с питейната вода и повечето населени места, в които се въвежда воден режим.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически реакции за акцията срещу имотите на Румен Гайтански
Политически реакции за акцията срещу имотите на Румен Гайтански
Пожарът край северните предградия на Атина e овладян
Пожарът край северните предградия на Атина e овладян