НОВИНИ

САЩ не са били информирани за украинската операция

В Русия властите обявиха извънредно положение в Белгородска област заради украинските атаки

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:47, 14.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:52 мин.
Европа
Снимка: БТА
Слушай новината

Съединените щати не са били уведомени за украинската офанзива в Русия, съобщи говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер. Американският президент нарече военната операция на Киев "истинска дилема за руския президент Владимир Путин". Заради украинската операция в Белгородска област, която граничи с Украйна, обявиха извънредно положение.

Губернаторът Вячеслав Гладков заяви, че всеки ден селищата са под украински обстрел.

"Ситуацията в Белгородска област продължава да е изключително трудна и напрегната. Ежедневен обстрел от въоръжените сили на Украйна, разрушени къщи, ранени, загинали цивилни. За да защитим допълнително населението, за да предоставим допълнителни мерки за подкрепа на пострадалите, взехме решение да обявим извънредно положение на регионално ниво", заяви Вячеслав Гладков, губернатор на Белгород.

Засега няма информация украински сухопътни части да са влезли в Белгородския район. В съседната Курска област Кремъл твърди, че са успели да спрат настъплението на украинците. През изминалата нощ са били свалени 117 дрона и 4 ракети, изстреляни от Украйна.

Москва продължава да подсилва частите си по границата с Украйна. Литовските власти потвърдиха, че Русия е започнала да премества войски от балтийския си екслав Калининград в Курск.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че операцията продължава и че украинската армия вече контролира 74 населени места на територията на Русия.

"Това създава истинска дилема за Путин. Ние сме в пряк контакт, в постоянен контакт с украинците", допълни американският президент Джо Байдън.

От Държавния департамент също потвърдиха, че Съединените щати не са замесени в операцията на Украйна и увериха, че Вашингтон ще продължи да подкрепя Киев.

"Украйна се защитава от тази агресия. Искам само да повторя това, което казаха някои други представители на администрацията, а именно, че не сме участвали в никакъв аспект нито в планирането, нито в подготовката на тази операция", каза още Ведант Пател, говорител на Държавния департамент.

На обстрел тази нощ беше подложена и украинската територия. Украйна е свалила 17 от общо 23 дрона. Според украинските власти атаката е засегнала инфраструктурата в Черниговска и Житомирска област, като не се съобщава за жертви.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Костадинов: Прокуратурата удря Доган
Костадин Костадинов: Прокуратурата удря Доган
Каква е вероятността да бъде открит живот в Млечния път?
Каква е вероятността да бъде открит живот в Млечния път?