НОВИНИ

Спират поръчката за разширение на "Чирен" до края на проверката на Европейската прокуратура

Министър Владимир Малинов обясни, че не се притеснява от проверката

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
10:29, 14.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Енергийният министър е разпоредил временно спиране на поръчката за разширение на "Чирен" до приключване на проверката на Европейската прокуратура в "Булгартрансгаз". По думите му сигналът се позовава на одитор от самия "Булгартрансгаз".

Министър Владимир Малинов обясни, че не се притеснява от проверката, защото по думите му вече е била направена проверка от страна на Агенцията за държавна финансова инспекция, която не е показала нарушения.

Повече от десет часа е продължило предоставянето на информация на Европейската прокуратура от страна на "Булгартрансгаз", заяви изпълнителният директор на дружеството.

Владимир Малинов видя в тази проверка намесата на чужди интереси, защото според него разширяването на газовото хранилище в "Чирен" би гарантирало диверсификация на доставките на природен газ у нас.

Министърът също така обясни, че през тази седмица предстои да се срещне със служебния премиер Горица Грънчарова и ако тя го покани да остане министър на енергетиката той би се съгласил.

"Вчера, 13 август, в дружеството беше извършена проверка от страна на Главна дирекция "Национална полиция" и Европейската прокуратура. Проверката касае проекта за разширяване на подземното газово хранилище в "Чирен". От страна на ръководството и служителите в дружеството беше осигурен пълен достъп до информация и съдействие относно всичко относимо към съответния проект. Предвид течащата и в момента проверка не бих могъл да дам повече детайли", заяви Кирил Равначки, изпълнителен директор на "Булгартрансгаз".

"Искам да кажа, че към настоящия момент по визирания договор няма извършени никакви строителни дейности по сондиране на сондажите, няма атакуване на такъв тип дейности, няма предявени искания за плащания към изпълнителя от страна на "Булгартрансгаз" и съответно няма извършени плащания, което означава, че към момента няма никаква възможност за нанесена финансова щета към дружеството", допълни Владимир Малинов, служебен министър на енергетиката.

Служебният министър коментира и нивото на язовирите, които се използват за производството на електроенергия.

По думите му в момента нивата им са с 14% по-ниски от средните нива за последните пет години и затова министерството отделя изключително голямо внимание на това как точно се изземва вода от тях.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Висшата лига ще дава обяснения в реално време за решенията на ВАР
Висшата лига ще дава обяснения в реално време за решенията на ВАР
Франсис Тиафо започна турнира по тенис за мъже в Синсинати с победа
Франсис Тиафо започна турнира по тенис за мъже в Синсинати с победа