НОВИНИ

София с мерки заради жегите - прилагат ги първо в "Люлин"

Столична община с конкретни мерки за справяне с т. нар. "топлинни острови" в града

Алекс Донев
от Алекс Донев
09:52, 14.08.2024 (обновена)
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Столична община с конкретни мерки за справяне с т. нар. "топлинни острови" в града.

Според проучване, направено с участието на учени от Софийския университет, в София има зони, в които температурата е 4 - 5 градуса по-висока.

Причините за това са комплексни - от височината на сградите, тяхната гъстота, зеленината, както и материалите, които са използвани.

След изследването екипът на Столична община е изготвил модел за справяне с този феномен, като първоначално той ще се приложи в най-големия столичен квартал "Люлин".

Вижте още във видеото.

Закъснели сме с осъзнаването на проблема "градски горещи острови". Мерките са били прилагани в самия архитектурен, градоустройствен дизайн на София. Охлаждането на София е един проблем, който е бил решен добре, сега ние го съсипваме със сгради, които бих нарекъл "климатични престъпления", коментира в "Денят започва" бившият министър на околната среда и водите Юлиан Попов.

По думите му това са високи сгради в центъра на въздушни коридори, които охлаждат града.

"Сега София се осъзнава. Доколкото ми е известно единственият град в България, който сериозно се занимава с този въпрос, е Бургас. Там има постоянно наблюдение и проучване на "горещите острови" - мерки, които се взимат непрекъснато", допълни Юлиан Попов.

Той подчерта, че ефект за София би могло да има, ако градът се промени. Според Юлиан Попов е необходима стратегия, която включва различното оцветяване, тъй като черният цвят привлича топлината.

"Могат всички покриви да се боядисат в бяло. Затревените покриви са много ценни от гледна точка на горещината, защото поглъщат и не излъчват топлина. Те освен това имат много добро влияние за задържане на водните потоци. С климатичните промени наблюдаваме екстремни явления. Изчезването донякъде на снега също води до проблем, защото дъждовете се изливат поройно и скоро ще видим наводнения. По същия начин, както си говорим за "горещи острови", така ще си говорим за наводнения", каза още Юлиан Попов.

Целият разговор вижте във видеото.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Франсис Тиафо започна турнира по тенис за мъже в Синсинати с победа
Франсис Тиафо започна турнира по тенис за мъже в Синсинати с победа
Елина Свитолина преодоля първия кръг на турнира в Синсинати
Елина Свитолина преодоля първия кръг на турнира в Синсинати