НОВИНИ

Илхан Кючюк: Имаме огромната отговорност всеки ден да европеизираме българския политически дебат

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 09.05.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Крайно време е да започнем да гледаме на ЕС не като на нещо чуждо, а като част от вътрешната ни политика. Ние имаме огромната отговорност не само в този ден, но и в други - всеки ден да европеизираме българския политически дебат.

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк.

Според него, Европа ако иска да бъде адекватна на новата геополитическа реалност, трябва да направи ключови трансформации. Евродепутатът допълни, че точно днес започва една от тях - конференцията за бъдещето на Европа. Тя трябва да покаже начина, по който Европа трябва да изглежда през следващите десетилетия.

Илхан Кючюк уточни, че този разговор не е между политици, а е разговор между граждани и политици. Гражданите ще бъдат водещи.

"По никакъв начин не съм съгласен с идеята, че те ще променят дневния ред на Европа, те са част от Европа и трябва да дават посоката на Европа. Коронакризата само потвърди тази констатация от 2019 година, а именно, че Европа трябва да бъде променена по начин, по който да отговаря на очакванията на своите собствени граждани, за да може да бъде геополитически играч", категоричен беше Кючюк.

По думите му платформата е уникално допитване по своя характер на дигитална демокрация. Всеки европейски гражданин може да се включи. Платформата не ограничава и хората извън ЕС, например от Западните Балкани, защото те имат своето място в конференцията за бъдещето на Европа, смята евродепутатът.

"Ако този механизъм не бъде институционализиран, ние рискуваме да дадем възможност на гражданите само да водят един разговор в рамките на платформата, без това да води до ясна посока", уточни Илхан Кючюк.

Според него две теми задължително трябва да се засегнат на днешната конференция - начинът на вземане на решения по отношение на външната политика и дали Европа може да има обща политика по здравеопазване.

Закриването на спецпрокуратурата и спецсъда той определи като прибързани решения.

"Има редица заключения, включително и европейски доклади, които препоръчваха създаването на такива специализирани органи и всяка едно такова рязко движение от едната в другата посока не ни дава по-голямо предимство пред критиците, които казват, че България няма място в Шенген", категоричен беше евродепутатът.

Вижте още от разговора във видеото.

Гледайте повече от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов в Деня на Европа: ЕС е най-доброто място за живеене в света
Бойко Борисов в Деня на Европа: ЕС е най-доброто място за живеене в света
Румен Радев и Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин
Румен Радев и Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния воин