НОВИНИ

Илхан Кючюк: Влизането в Шенген е държавна цел

bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 29.09.2023
Чете се за: 02:10 мин.
У нас
Слушай новината

"Влизането в Шенген е държавна цел и всички трябва да направим така, че България да влезе в шенгенското пространство, защото това ще спре стигматизирането на българските граждани. Това заяви в "Панорама" Илхан Кючук, евродепутат от "Обнови Европа"/ДПС.

"Ние сме пълноправни членки, а с договора, който сме подписали, сме поели ангажимента да бъдем част от това пространство. Оттук нататък идват конкретните стъпки и действия, които трябва да бъдат изпълнени."

Един от големите пропуски според Кючюк, е, че сме пропуснали да комуникираме с обществата на тези държави, да им дадем нашите послания и нашите отговори, а вместо това е навлязъл популизмът.

"Освен обединението, което трябва да направим като консолидирана българска позиция, второто действие, което е абсолютно задължително, е Румъния да бъде привлечена на страната на България."

Две дати са много тежащи в съвременната българска история - едната е 1989 г. - голямото очакване за свобода и просперитет, а втората е 2007 г. - също толкова очаквана за свобода и просперитет, но свободата и очакванията ни натоварват с отговорност, която трябва да можем да понесем, коментира евродепутатът.

"Къде иска да бъде България до голяма степен зависи от самата България. Дали искаме да седим на последния чин и постоянно да задаваме неудобните въпроси или искаме да бъдем на първия чин и да водим европейските процеси. Това е изключително българско решение."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проливни дъждове наводниха Ню Йорк, обявиха извънредно положение в града
Проливни дъждове наводниха Ню Йорк, обявиха извънредно положение в града
БУБА Баскетбол U12 с първи успех на "БУБА Къп Емануил Божков"
БУБА Баскетбол U12 с първи успех на "БУБА Къп Емануил Божков"