НОВИНИ

Мария Габриел: Проява на политическа зрялост и далновидност е ротацията да се случи

bnt avatar logo
от БНТ
21:10, 29.09.2023
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Проява на политическа зрялост и далновидност е ротацията да се случи. Това заяви в предаването "Панорама" по БНТ вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. На въпрос единно ли е правителството, тя каза:

"Ден като днешния показва, че правителството може да носи и стабилност. Докато се запази и диалогът, прозрачността, откритостта, докато има повече прояви на политическа зрялост, които да носят отговори на грижите на гражданите, правителството ще остане стабилно".

По отношение на плана за справедлив преход, Мария Габриел подчерта, че посланията в него са ясни и че централите няма да бъдат затваряни преди 2038 година. Според нея в плана е застъпена много ясна стратегия за работните места, прозрачност по отношение на инвеститори и инвестиции.

"Правителството заявява своята готовност да бъдат предоставени компесаторни пакети за хората, които имат нужда от такава помощ", каза още Мария Габриел.

За своята визита и проведени срещи в САЩ, тя каза, че между България и САЩ има взаимна подкрепа, координация, общи отговори на глобални и регионални предизвикателства.

По въпросът с войната в Украйна, Мария Габриел посочи, че страната ни трябва да продължи да помага на Украйна както в политически, така и в хуманитарен и дипломатически план. Според нея тази помощ се цени.

По темата с Шенген, външният министър заяви:

"Трябва да има координирани усилия по отношение на Шенген и тези усилия трябвад да бъдат на всички фронтове. Всички институции сме изключително активни. За нас е важно да адресираме резервите на две държави-членки и виждаме, че при Нидерландия има явен напредък, от страна на Австрия трябва да продължим с аргументи, цифри и факти".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милица Мирчева и Иво Балабанов ще се включат в първото световно първенство по шосейни бягания в Рига
Милица Мирчева и Иво Балабанов ще се включат в първото световно първенство по шосейни бягания в Рига
Александър Димитров покри щетите в съблекалнята на Славия, нанесени от младежките национали до 21 г.
Александър Димитров покри щетите в съблекалнята на Славия, нанесени от младежките национали до 21 г.