НОВИНИ

Илиан Илиев: Добре е, че хората се вълнуват кого сме извикали (ВИДЕО)

Националният селекционер говори пред медиите преди мачовете от Лигата на нациите с Люксембург на 12 октомври и със Северна Ирландия 3 дни по-късно.

илиан илиев добре хората вълнуват кого сме извикали видео
Снимка: start-photo.bg
bnt avatar logo
от БНТ
12:59, 07.10.2024
Чете се за: 04:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Илиан Илиев забеляза положителна тенденция относно нарастващия интерес към националния отбор по футбол. Селекционерът на българите внесе яснота относно повиканите и тези, които ще отсъстват за предстоящите мачове от Лигата на нациите срещу Люксембург и Северна Ирландия. Срещите са от група 2 на Лига С.

Той допълни, че няма негативно отношение към никого и се надява българските футболисти да играят повече.

Хубаво е, че хората се интересуват кои футболисти викаме в националния отбор. Да се влага всеки един. Видяхме го, когато искахме да задържим резултата срещу Северна Ирландия. Люксембург е с един треньор от 14 години, едни и същи футболисти. Имат доста обигран състав и трябва да сме много по-отговорни от мача със Северна Ирландия в дефанзивен план, за да ги победим“, започна опитният специалист.

„Никаква странична причина. Никой досега не питаше с кого играем. Долу-горе се попромениха нещата. Нямаме против да дадем обяснение за всеки един повикан. Андриан Краев изкара трудни 9 месеца. Следим му мачовете, ако продължава така, ще бъде на следващия лагер, но му трябва още ритъм. Той е от това поколение, на което се възлагат най-големи надежди да променят отношението към българския футбол. Искаме да изградим едно ядро 15-16 човека“, каза още наставникът.

Старши треньорът допълни темата за повиканите в лагера на „лъвовете“.

Персонално към никого нямаме негативно отношение. Добре е, че хората се вълнуват кого сме извикали. По начина, по който Светослав стана резерва, Иван стана резерва, с една седмица няма да са станали по-лоши. Само за Християн – перфектно си изигра двата мача в контролите преди, вече си зависи от неговия треньор на клубно ниво дали ще играе. Имахме вариант за Ангел Лясков, който е изключително коректно момче. Предстоят ни два мача, Християн е по-добре в тази дефанзивна фаза, той може да играе и на две позиции. Със сигурност е по-добре да имат игрови ритъм, в Люксембург са по-зле нещата. Искаме българските футболисти да играят повече, но не можем да налагаме нашето мнение. Имаме 2-3 тренировки, в които да видим игрово. Главният въпрос не трябва да е защо са извикани дадени играчи, а да предразположим позитивно хората да дойдат на стадиона да ни подкрепят“, сподели Илиан Илиев.

Имаме талантливи футболисти и това, което трябва да ни притеснява – понабрахме самочувствие в мача с Беларус, което пренесохме срещу Северна Ирландия. Футболистите четат тези неща, това повлиява негативно на техните качества“, заяви селекционерът.

Той отбеляза, че на този етап не трябва да се мисли за точки в групата.

„Нека не мислим за точки, предния път съжалявахме, че не взехме 6. Следващият ни противник е много обигран. Мисля, че важното за нас е да запознаем футболистите добре – Люксембург играе от доста време заедно. Голяма част от тях не са титуляри в отборите си. Първата цел е в събота да дойдат повече хора на стадиона, да изиграем добър мач и дай Боже да победим“, заяви Илиев.

Има напредък да се дава повече време на треньорите да работят. Всеки, който дойде, показа изключително желание в проведените две тренировки. Не е имало човек, който да е показвал нежелание. Не сме още готови със заместник на Илия Груев. Хубавото е, че имаме още два дни да работим“, завърши Илиев.

„Трикольорите“ ще приемат Люксембург на 12 октомври на стадион „Христо Ботев“ в Пловдив, докато три дни по-късно ще имат гостуване на Северна Ирландия в Белфаст. И двата мача ще бъдат предавани на живо в ефира на БНТ 1 и БНТ 3, както и на bntnews.bg/sport.

Вижте изказването на Илиан Илиев във видеото!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нобеловата награда за медицина се присъжда за откриването на молекулата на микроРНК
Нобеловата награда за медицина се присъжда за откриването на молекулата на микроРНК
От "Ангели на пътя" затвориха главния вход на Съдебната палата в София, искат среща с главния прокурор
От "Ангели на пътя" затвориха главния вход на Съдебната палата в София, искат среща с главния прокурор