НОВИНИ

Израел отбелязва една от най-тъжните годишнини в историята си

1 година след кървавата атака на Хамас в Близкия изток не се говори за мир, прогнозират се мащабите на войната

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
10:35, 07.10.2024 (обновена)
Чете се за: 04:30 мин.
По света
Снимка:
Слушай новината

Израелски удари срещу Ливан и Ивицата Газа в деня, в който се навършва една година от кървавото нападение на Хамас. 12 месеца след трагедията израелската армия воюва на няколко фронта. Хизбула изстреля тази сутрин ракети срещу израелския град Хайфа. Съобщава се за десет ранени. От Газа също бяха нанесени удари срещу изралска територия.

Кризата между Израел и Ливан продължава да ескалира. В Иран се готвят за израелски удар.

Точно преди година членове на Хамас нахлуха от Ивицата Газа в Израел. Убиха над 1200 души и взеха около 250 души за заложници. Около 90 души остават в плен. Последва отговорът на Израел. При израелската военна операция в Ивицата Газа загинаха около 40 000 души.

Зловеща тишина, която не спира да напомня, че Кфар Аза повече никога няма да е същият. Малък кибуц, който преди един година се оказа на пътя на Хамас. Млади хора от цяла улица са били заклани. 60 души от селището са били убити. 17 души са взети за заложници.

"Когато започне да се свечерява, става много тихо. В нормално време можете да чуете децата да се смеят, майките да ги викат за вечеря... А сега е тихо, гробовно тихо", каза Шахар Шнорман, жител на кибуц на Кфар Аза.

Една година след кървавата атака на Хамас в Близкия изток не се говори за мир, прогнозират се мащабите на войната.

"Преди една година претърпяхме ужасен удар. През последните 12 месеца променяме реалността. Целият свят е изумен от ударите, които вие - израелската армия нанасяте на нашите врагове и аз ви поздравявам и ви казвам: Вие сте поколението на победата, заедно ще се борим и заедно ще победим", категоричен е Бенямин Нетаняху, премиер на Израел.

Хизбула пое отговорност за ракетните удари срещу израелския град Хайфа тази сутрин.

"В началото не открихме ранени, но когато влязохме в тази сграда - видяхме четирима пострадали", каза Тал Розен.

От Хизбула съобщиха, че мишена на атаката е била военна база. Късно снощи Израел нанесе нови удари в покрайнините на Бейрут. Израелските военни наредиха евакуацията на цивилното население в още няколко селища в Южен Ливан.

На израелска територия, близо до границата с Ливан, е обявена затворена военна зона. Съобщения за експлозии има и в Сирия. От вчера Израел започна да разполага допълнителни военни части край Ивицата Газа.

След масираната атака миналата седмица, Иран е в очакване на израелски отговор. През нощта иранските летища бяха затворени, но от тази сутрин отново работят.

"Трагедията ще свърши, когато хората започнат да осъзнават, че трябва да намерим начин да живеем заедно. А какво правим сега - раждаме деца и след това ги убиваме. Питам се защо. За парче земя?", недоумява Шахар Шнорман, жител на кибуц на Кфар Аза.

Една година след трагедията въпросите в Израел са повече от отговорите. Паметта на жертвите беше почетена с възпоменателни церемонии. Събития в памет на жертвите днес ще има на различни места в страната.

В различни държави, паралелно с демонстрациите за загиналите и пленените при атаката на Хамас, имаше и пропалестински протести.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
17-годишен без книжка загина след удар с мотор в дърво
17-годишен без книжка загина след удар с мотор в дърво
Слав Киров с първо място на европейската купа по спортно катрене - боулдър в Генуа
Слав Киров с първо място на европейската купа по спортно катрене - боулдър в Генуа