НОВИНИ

Илиана Раева: Много съм щастлива, че България успя да завоюва толкова златни медали

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:00, 29.03.2021
Чете се за: 02:07 мин.
Други спортове
илиана раева съм щастлива българия успя завоюва толкова златни медали

Президентът на БФХГ Илиана Раева коментира представянето на родните гимнастички по време на Световната Купа по художествена гимнастика, която се проведе в столичната "Арена Армеец".

Българските представителки играха много силно и в трите дни и се окичиха с общо шест златни, един сребърен и два бронзови медала в първото състезание след едногодишно прекъсване заради пандемията от COVID-19.

Раева сподели още, че ще бъдат направени промени в състава за предстоящата Световна Купа в Ташекнт, тъй като някои от момичетата са с травми.

"Има малко притеснителни факти, има състезателки от ансамбъла, Боряна Калейн и Катрин Тасева са с травми и болки. Боряна игра с много силни болки в глезена на това състезание, Катрин - с болки в кръста, Мадлен Радуканова е с много силни болки в глезена, Лаура Траатс - в ръката и основният ни приоритет сега ще бъде абсолютното възстановяване на момичетата. Взехме решение да се пропусне следващата Световна купа в Ташкент. Разбира се, България ще участва, но с друг състав", съобщи президентът на БФХГ Илиана Раева след края на световната купа по художествена гимнастика, която се проведе в София.

"Всички от световния елит вече повече от година нямат официално състезание, като изключим европейското първенство в края на миналата година и трябваше по някакъв начин да се подсигурят състезания на тези гимнастички, които вече са в олимпийската година. Изключително важно беше да организираме по възможно най-добрия начин Световната купа и мисля, че се справихме много добре. И президентът на ФИГ Моринари Ватанабе и президентът на ТК Наталия Кузмина казаха, че организацията е много добра. Знаете, че е много тежко, защото сме в епидемични условия, но мисля че успяхме да се справим", коментира Раева.

"Важно беше за момичетата да имат тази световна купа. Много съм щастлива, че България успя да завоюва толкова златни медали при ансамбъла и Боряна Калейн. Допускаха се грешки, нормално е, това е година и половина излизане от ритъм, а в същото време изключително усложняване на композициите, което изисква много тежка работа. Момичетата успяха да се справят и в ансамбъла, и в индивидуалното. Силно участие на България, абсолютен рекорд при съчетанието с пет топки на ансамбъла 44.150 точки. Да видим само колко време ще се задържи този рекорд, защото съм сигурна, че конкурентите ще направят много сериозен и задълбочен анализ на съчетанията ни и няма да оставят нещата така. Конкуренцията непрекъснато расте и се развива, съперниците усложняват непрекъснато съчетанията си и ние го правим също", каза още президентът на БФХГ.

"Има огромно израстване по отношение на индивидуалните ни гимнастички - Боряна Калейн и Катрин Тасева. Боряна Калейн показа, че и с грешки е абсолютно равностойна на Линой Ашрам - нещо, което миналата година беше много по-трудно, да не говоря за 2019-а, докато сега вече се показва една абсолютно равностойна игра и игра на нерви, защото съчетанията са много усложнени, и която издържи и ги изиграе, тя ще успее да спечели медал и в Токио. Конкуренцията при индивидуалното е много голяма, тук отсъстваха единствено състезателките на Русия, които са нашите основни съперници, но това, което показва тази Световна купа с всички останали участнички, че наистина вече България трайно се настанява в призовите места в индивидуалното, което е много важно", коментира Илиана Раева.

"Много съм щастлива, много съм доволна от представянето на българския отбор. Има много какво да се желае като работа в ансамбъла по отношение на изчистване на елементите, допуснаха се грешки и в двата дни, но има много върху какво да работим, да подобряваме. Истината е, че ансамбълът с тези фантастични оценки, които получи, всъщност получи с две точки по-малко от това, което е заложено. Най-важното е да възстановим състезателките, да отшумят травмите, за да бъдат на 100 процента готови и да могат да водят подготовката си както трябва", добави президентът на БФХГ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гърция облекчава мерките - отварят заведенията на открито и магазините
Гърция облекчава мерките - отварят заведенията на открито и магазините
Цяла нощ протести срещу строгите мерки в Румъния
Цяла нощ протести срещу строгите мерки в Румъния