НОВИНИ

Илиана Раева: Ядосана съм от изпуснатия медал на Боряна, сменяме стратегията на подготовка

Борил Гочев
от Борил Гочев , Източник: БНР
09:35, 01.12.2020
Чете се за: 02:43 мин.
Други спортове
илиана раева ядосана съм изпуснатия медал боряна сменяме стратегията подготовка

Президентът на БФХГ даде интервю, в което говори за завършилото преди няколко дни европейско първенство в Киев.

На шампионата в украинската столица българските представителки спечелиха три медала при девойките. Стиляна Николова стана европейска шампионка на лента и завоюва сребро на топка. Ева Брезалиева пък се окичи с бронза във финала на бухалки.

При жените Боряна Калейн остана на крачка от призовата тройка, завършвайки 4-та, докато Катрин Тасева остана 7-ма.

„Планирахме девойките да имат силно представяне, независимо, че няколко пъти беше нарушена подготовката им. Това се отнася и за жените , а видяхте и с ансамбъла какво се случи. Много безапелационна Стилияна, много силна Ева. И двете състезателки се представиха много добре. Тук е мястото да кажа, че успеха им се дължи на тяхната треньорка Валентина Иванова – един безкрайно талантлив млад треньор, с много голямо желание за развитие. Те от утре започват да се подготвят за възраст – жени“, сподели Илиана Раева – президент на Българската федерация по художествено гимнастика по повод представянето на гимнастичките ни на европейското първенство в Киев.

„При жените – 4-то и 7-мо място, очаквахме по-добро представяне. Да, има обективни причини за това представяне, защото те бяха тренирали само три седмици. Боряна изкара много тежък грип, с много висока температура. Катрин също направи много тежко боледуване, което всъщност е било коронавирус. Когато тръгнаха за Киев, направихме тест за антитела и се оказа, че Катрин има такива. И тя имаше три седмици за подготовка, но това в никакъв случай не искам това да звучи като оправдание, но видяхте, че Израел и Беларус, тези страни, които не са спирали подготовката си се представиха най-добре.

С грешката на бухалки, Боряна си изпусна готов бронзов медал. Един опитен състезател не може да допуска такава грешка. Няма оправдание, защото ако тя си беше изиграла композицията, както е заложена, тя щеше да вземе бронзовото отличие. Но, какво е оптимистичното от това представяне в Киев – двете ни гимнастички не успяха да покажат нито едно от съчетанията си, както са заложени, но за това, което показаха получиха много високи оценки т.е. ако те са в една много добра форма и си изиграят съчетанията както трябва, могат да се борят за златен медал. За съчетанието с топката, в което Боряна не направи много от заложените елементи, получи 25.250 точки. Представете си, ако беше изпълнила всички елементи, каква оценка щеше да вземе. След състезанието имахме много дълъг разговор и с двете – и двете казаха, че не са в оптимална форма, а и ние го знаехме, но за тях беше важно да участват в това състезание. Трябваше да си сверим часовника. Ядосана съм от грешката на Боряна Калейн, но в същото време съм спокойна, че съчетанията са ни конкурентноспособни. Трябва им повече увереност, която ще дойде с пълноценни тренировки. Дай Боже подготовката ни повече да не бъде прекъсвана. Аз вярвам, че догодина на европейското във Варна, ние ще покажем съчетанията си в пълния им блясък“, разясни още „златното момиче“ .

Следващият шампионат на Стария континент ще се състои в навечерието на Олимпиадата, а домакин на събитието ще бъде морската столица Варна.

„Догодина във Варна предстои една много, много сериозна битка. Испания, Украйна, Финландия са със огромни претенции, а както се вижда с претенции вече са и държави, които никой не ги слагаше в сметките, като една Турция. Всички те ще се борят за евентуална олимпийска квота. Тук е мястото да поздравя българката Камелия Дунавска за златния медал на Турция. Да, фаворитите допуснаха груби грешки, но това е състезание, който греши си понася последствията, а който играе без грешка – печели и се радва на успеха. За мен беше много важно да видя какво ще покажат Украйна и Израел, защото това са ни едни от преките конкуренти. Отделям една петица – България, Русия, Италия, Япония и Беларус, не е ясно в какъв вид ще се появи Испания, които са олимпийски вицешампионки и които в никакъв случай не са се отказали от битката за квотата. И като сложим една Украйна, това са 7 ансамбъла, които са на много, много високо топ ниво. Тук битката ще бъде, кой ще издържи и ще си изиграе тези безумно сложни композиции. Стойностите на Украйна са много високи, но нашите са по-високи“, каза още Раева.

„Предстои едно много интересно европейско първенство, което ще е в навечерието на Олимпийските игри. Ще бъде в България, в морската ни столица. Вярвам и ще направим всичко възможно, България да бъде с много силно подготвени гимнастички, защото това ще бъде много важно преди старта на Олимпиадата. Ние ще се представим с ансамбъл – девойки, ансамбъл – жени и жени – индивидуално. Започваме да работим много сериозно. Ще има малка промяна в стратегията ни на подготовка, няма да споделя каква ще е тя, но ще си види в началото на следващата година.

За сега Весела Димитрова не планува да бъдат сменя композициите на ансамбъла. На този етап предстои само много сериозна работа за изчистване и изиграване на съчетанията и още усложняване“, завърши Илиана Раева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ако пациентът има положителен антигенен тест, няма право на безплатен PCR
Ако пациентът има положителен антигенен тест, няма право на безплатен PCR
Как ще се отрази липсата на упражнения на студентите по медицина?
Как ще се отрази липсата на упражнения на студентите по медицина?