Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Илияна Йотова: Не вярвам да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения с Русия

от БНТ
20:12, 02.07.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова коментира връчения мандат за кабинет на Продължаваме промяната като каза, че е чула доста амбициозна и сериозна програма. Тя коментира още, че трябва да се търси компромис между България и Русия по темата с изгонването на 70-те руски дипломати и служители на посолството.

Вицепрезидентът Илияна Йотова определи разговорите с "Продължаваме промяната" по време на връчването на мандата вчера като конструктивни. И пожела успех в съставянето на правителство на кандидата за премиер Асен Василев:

"Той начерта пред нас една много амбициозна програма за следващите 6 месеца, всичко това, което не беше свършено до този момент. Ще потърси мнозинство в рамките на този парламент. Аз останах с впечатление, че той ще се опитва да прави правителство с мандат и затова му желая успех. Коментирахме най-вече бюджета, това което беше прието. Мерките са добри, важното е сега да овладеем инфлацията", заяви Илияна Йотова.

А по повод подхода на Продължаваме промяната в търсенето на парламентарна подкрепа за нов кабинет, Йотова допълни:

"Този път като че ли нямаше заявка непременно да намери мнозинството. А по-скоро да се обединяват народните представители около тези приоритети, които бяха начертани. В които, уверявам ви, няма да срещнат никаква съпротива от наша страна".

Във връзка с изгонването на 70 те руски дипломати и служители на посолството от България, Йотова коментира, че все още се надява да се намери компромисен вариант между двете държави:

"Не вярвам да се стигне до скъсване на дипломатическите отношения. За мен най-добрият вариант е тези наредби да бъдат преразгледани в един двустранен диалог и тaм, където наистина има доказателства, да бъдат отзовани депутатите от руска страна", каза Илияна Йотова.

От радикални решения в една или друга посока нито България, нито Русия има полза, смята още Йотова.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 15 000 електронни направления за хоспитализация са издадени от началото на юни
Над 15 000 електронни направления за хоспитализация са издадени от началото на юни
Арда Кърджали представи отбора за новия сезон с убедителна победа над Родопа Смолян
Арда Кърджали представи отбора за новия сезон с убедителна победа над Родопа Смолян