НОВИНИ

"Продължаваме промяната" получи подкрепа от БСП и "Демократична България" за нов кабинет (ОБЗОР)

Десислава Маркова
от Десислава Маркова
19:48, 02.07.2022
Чете се за: 07:05 мин.
У нас
Слушай новината

По-малко от 24 часа след като получиха мандат от президента за съставяне на кабинет с кандидат-премиер Асен Василев, от "Продължаваме промяната" започнаха политическите преговори. Днес нов кредит на доверие получиха от досегашните си коалиционни партньори - БСП и "Демократична България".

На първата си среща на преговорите за съставяне на нов кабинет с кандидат премиер Асен Василев и трите формации - "Продължаваме промяната", БСП и "Демократична България" са се обединили около това, че трябва да работят с ясно разписана програма с ясни задачи и срокове за период от 6 месеца. Трите формации за тази цел ще излъчат по трима представители от своите парламентарни групи, за да изработят тази програма. И от трите партии са се обединили и около това, че дефектът на предишното правителство е била лошата комуникация. На тази първа среща за съставяне на кабинет днес разговор за министерства и постове не е имало.

Първо на масата за преговори седнаха от БСП. Номинираният за премиер Асен Василев ги посрещна с думите, че имат тежката задача да успеят да съберат мнозинство и да сглобят правителство, което да работи в интерес на хората. Залагат на ясна програма. След час и половина стана ясен резултатът от разговорите.

"Искам да споделя, че след разговорите с БСП, постигнахме съгласие за приоритетите на правителството. Също така постигнахме съгласие да се изготви краткосрочна програма от експертите, която да се приеме и на политическо ниво. И да залегне с ясни срокове и ангажименти какво ще се случи до края на годината като реформи. Силно вярвам, че ще успеем да направим правителството, което ще продължи да работи за интересите на България, както и първият кабинет", заяви Асен Василев.

Лидерът на БСП поясни, че са приети и техните приоритети, които са социална политика, здравеопазване, образование и стабилна икономика. Говорили и за слабостите в комуникацията в предишния кабинет.

"Това беше първа среща от преговорения процес. На нея отчетохме доброто, което постигнахме за 6 месеца, а то не е никак малко. Особено на фона на кризите. Дадохме си сметка и за слабостите. Не изготвихме ясна програма още в началото. Затова днес коригираме тази слабост и се разбрахме екипи от по трима души да изготвят такава програма с политически приоритети, но и законодателна рамка за 6 месеца. Благодаря че партньорите приеха наши приоритети и ние техните. Отчетохме като слабост и грешки в комуникацията. Затова ще предложим нов начин за взимане на решения в коалицията с изграждането на секретариат. Предстои ни интензивна работа в следващите няколко дни. Но сме уверени, че доброто, което дотук свършихме за България, може да продължи с ясна програма. Както по средствата по плана за възстановяване и 22-а закона, по подготовка на бюджет за 2023 г. Дългосрочна - реформи в различни сектори", коментира Корнелия Нинова.

Снимки: БГНЕС

Последната червена линия между "Продължаваме промяната" и БСП с изгонването на руските дипломати и заканата на руския посланик да предложи на руските власти да закрият посолството в България също е била тема на разговорите.

"Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до закриване на посолства и скъсване на отношения. Както и да се нормализира и възстанови диалогът между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес", допълни Корнелия Нинова.

"Дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати, и както и Нинова каза, да работят нашите дипломати за българския интерес, разбира се, руските дипломати ще работят за интересите на руската държава. Нормализирането на отношенията минава през нормализирането на диалога от двете страни", заяви Асен Василев.

Вторите разговори бяха с "Демократична България". Продължиха малко по-кратко. След края от "Демократична България" обобщиха, че разбират колко ще е трудно, но намират, че заявките от мандатоносителя са убедителни.

"Ние винаги гледаме да сме радикални реалисти. И от тази гледна точка оценяваме колко ще бъде трудно, но смятаме че трябва енергично да се действа. И се радвам, че заявките, които се чуха от мандатоносителя, са убедителни. Аз излизам от тази среща по-скоро с оптимизъм. Мисля, че всички трябва да разбираме, че тласкането на страната към изборите е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. И за мен това е най-големият залог, че мандатоносителите и Асен Василев ще успеят. Ние от ДБ червени линии не сме чертали. Смятаме, че има национални задачи и трябва да се работи за тях. И запазвайки онези ангажименти пред избирателите за борба с корупцията, по конкретни теми по необходимост конституционна, ще трябва да се търси съгласие. Тоест ще трябва да комбинираме промяната с една смислена диалогичност по националните теми и приоритети", заяви Христо Иванов.

Номинираният за премиер отговори и на въпрос дали след като Северна Македония свиква съвет на национална сигурност заради френското предложение за начало на преговорите за ЕС, което България прие, се налага действие и от наша страна.

"Ние си свършихме работата и виждате, че колегите от Северна Македония по една или друга причина смятат това предложение за прекалено пробългарско. Нека сме доволни, че това пробългарско предложение създава проблеми на колегите, а не на нас.

Структура и състав на кабинет днес не са обсъждани.

Разговорите за нов кабинет с кандидат премиер Асен Василев продължават утре с независимите депутати.

Свалете приложението BNT News за Android или iOS и научавайте новините първи!


Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Арда Кърджали представи отбора за новия сезон с убедителна победа над Родопа Смолян
Арда Кърджали представи отбора за новия сезон с убедителна победа над Родопа Смолян
Черно море победи трудно Добруджа при представянето на "моряците" за новия сезон
Черно море победи трудно Добруджа при представянето на "моряците" за новия сезон