НОВИНИ

Илияна Йотова: Президентът даде достатъчно време, надявам се да връчи мандат в следващите дни

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
18:20, 29.07.2021
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепрезидентът Илияна Йотова призова партиите да се обединят около голямата цел - съставяне на стабилно редовно правителство с общи приоритети.

Според нея политическите интриги карат хората да загубят доверието си в политиката и политиците.

"Още от самото начало президентът на страната каза достатъчно ясно, че ще бъде толерантен и ще даде толкова време на политическите сили, така че да имаме стабилно и редовно правителство. Не е добре в парламентарна република да има тази симбиоза между действащ парламент, законно избран, и служебен кабинет, назначен от друга институция, в случая президента на страната, както е по нашата Конституция. Така, че струва ми се достатъчно време, това достатъчно време би трябвало да е изтекло вече и аз се надявам, че президентът в следващите дни ще връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство", каза Йотова.

Тя коментира, че не придава голямо значение на ситуацията днес в парламента.

"Когато има на терен много нови политически формации, нови парламентарни групи, които трябва да водят преговори, да припомнят онова, което са обещали на своите избиратели, да видят къде са пресечните точки, могат ли да имат общи приоритети - по-добре, за да има стабилно правителство, да има и дълги преговори. А не просто да се каже една честна дума: Да, ще има правителство и утре то да има много кратък живот, защото мисля, че вече и хората губят търпение", каза още вицепрезидентът.

Според нея е имало достатъчно много избори в страната тази година, достатъчно много опити за съставяне на правителство, а едновременно с това по думите ѝ идва и най-важното - трябва бюджет, актуализиран, редовен бюджет, трябва план за възстановяване, тъй като сме останали една от най-последните страни в Европа без представен и защитен план в ЕК.

Трябват действия, решения и реформи, които се чакат от българските граждани - категорична беше Илияна Йотова.

"Струва ми се, че колкото повече се задълбочават политическите интриги, толкова повече ще се губи доверието в политиката и политиците, а даден веднъж кредит на доверие, той много лесно се печели, но още по-лесно се губи. Аз не зная от къде и защо и как беше продиктувано това съобщение на г-н Йорданов, надявам се, че може да го защити и публично пред парламента. Аз няма как да се интересувам, защото президентът формира служебния кабинет, надявам се, че си е направил всички проучвания предварително. Много се надявам г-н Василев, финансовият министър, да не е част от политическата битка, която в момента се развива в България", допълни Йотова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Олимпийски медал или две години военна служба
Олимпийски медал или две години военна служба
След решението за "Врана": Отговорът на Симеон Сакскобургготски
След решението за "Врана": Отговорът на Симеон Сакскобургготски