НОВИНИ

Кирил Петков: ББР е раздала на 20 фирми 90% от капитала си

Николай Минков
от Николай Минков
15:36, 29.07.2021
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ
Слушай новината

ББР е създадена с цел да подпомага малките и средни предприятия. Банката е раздавала големи кредити на определен кръг фирми, извън устава на банката. ББР е раздала на 20 фирми 90% от капитала си или над 2 млрд. лева.

Това заяви в парламента служебният министър на икономиката Кирил Петков по време на изслушване в парламента за бъдещето на Българската банка за развитие. Той уточни, че средният размер на дълга на всяка фирма е бил 80 млн. лева. В сравнение с повечето банки за развитие по света, това е нечувано.

"При проверката на ББР открихме още, че оправданието е банката да бъде на печалба. Това, което се забелязва обаче е, че за 2020 г. загубите на банката са за 130 млн. лева, а в началото на 2021 г. загубите ще са около 100 000 лева. Идеята, че тези кредити са били там банката да спечели, явно не е точно така. Другото, което забелязахме, е като говорихме за управлението на риска на банката, той не се е опитвал дали има свързаност между кредитополучателите. Те са работили по точно обратния на логиката начин, когато са опитвали да оправдават, че няма", каза Петков.

Друго притеснително според него е т.нар. "балонно плащане" на кредитите", т.е. главницата се плаща накрая, след 10 години при болшинството на отпуснатите огромни заеми, което поставя в несигурност банката дали те ще бъдат върнати. Поради тази причина и заложената загуба на ББР за тази година възлиза на 280 млн. лв.

"Следващото нещо, което направи огромно впечатление е, че средният матуритет на тези 20 заема надвишава 10 години, като другото нещо, което е факт, е че повечето от тях имат така нареченото" балонно плащане" накрая. Както във въпроса беше зададен - плащате си за 10 години лихвата и накрая цялата главница идва изведнъж. Тези заеми съществуват по света, но те са високо рискови и обикновено обезпечението трябва да е много сериозно, когато очаквате някой да ви върне парите след 10 години. Какво видяхме за обезпеченията. Тук ще дам конкретни примери, без да казвам имената на фирмите, за да не нарушавам банковата тайна. Ето един кредит от 150 млн. например, който има някакви имоти като обезпечение. В договора за кредитиране се казва - кредитополучателят не може да се разпорежда с това недвижимо имущество по никакъв начин, докато този кредит не е изплатен. Ако го направи, глобата е 5000 лв. за 150 млн. заем", каза още Кирил Петков.

Попитан какво мисли за идеята да се приватизира ББР, той отново се обяви против, тъй като прохождащите фирми се нуждаят от финансова подкрепа. Той обаче посочи, че ББР трябва да продаде дяловете си в Първа инвестиционна банка при първа възможност. Петков обясни, че държавата притежава 140 млн. акции, закупени на 5 лв., а в момента тяхната цена е 1,7 лв. Министърът препоръча да се следи пазара и ако акциите достигнат или надхвърлят 5 лв. за акция, държавата веднага да ги продаде.

Кирил Петков обяви шокиращи харчове за лични нужди в ББР.

"Новият Управителен съвет ми докладва за 468 000 лв. годишна заплата на един от управителите, което бе впечатляващо. Раздавани са бонуси от 60 000 лв. в ББР. И автомобил на огромна стойност все още стои на паркинга“, допълни той.

По време на изслушването Йордан Цонев от ДПС попита дали Делян Пеевски е получавал кредити като физическо или юридическо лице в ББР.

Петков отговори, че като физическо личен не е имал. И като мажоритарен собственик на фирми също не е получавал. Но не така стои въпросът във фирмите, в които Пеевски има миноритарни дялове. Министърът на икономиката даде за пример „Благоевград БТ“, дъщерна фирма на Булгартабак. Изследват се още няколко компании за икономически взаимовръзки с Пеевски, получили кредити от ББР. Петков посочи Маркет инвестмънт АД и Интернешънъл инвестмънт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слави Трифонов: Ако не се върне здравият разум, ще се отиде към предсрочни избори
Слави Трифонов: Ако не се върне здравият разум, ще се отиде към предсрочни избори
"Има такъв народ" и "БСП за България" обсъждат съдебната реформа на експертна среща
"Има такъв народ" и "БСП за България" обсъждат съдебната реформа на експертна среща