НОВИНИ

Служебният кабинет одобри актуализацията на бюджета

Александър Марков
от Александър Марков
16:31, 29.07.2021 (обновена)
Чете се за: 05:07 мин.
У нас
Слушай новината

На извънредно заседание служебното правителство прие проекта за актуализацията на бюджета. Премиерът Стефан Янев оправда корекцията в макрорамката с необходимостта държавата да се подготви за евентуална четвърта вълна на коронавируса през есента. По-рано през деня той представи промяната пред депутатите в парламента.

Правителството прие проекта за актуализация на бюджета за 2021 г., бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Националната здравно-осигурителна каса.

Актуализацията предвижда 2 млрд. лв. повишени приходи, около 1,8 млрд. лв. по-високи разходи и 3,6% дефицит до края на годината.

Служебният премиер Стефан Янев заяви, че осъзнава, че редовен кабинет е този, който трябва да предлага актуализация, за да стане ясна дългосрочната финансова политика на кабинета, но предвид динамичната социално-икономическа, политическа и здравна ситуация у нас - служебното правителство трябва да остави инструменти в ръцете на следващия кабинет, който има вероятност да се наложи да се справя с нова ковид вълна.

По-рано Стефан Янев представи актуалното икономическо състояние на страната и проекта за промяна в бюджета пред депутатите.

През септември, ако България има редовно правителство, то трябва да може да посрещне неотложните социални и здравни разходи, обясни служебният премиер Стефан Янев на извънредното заседание на кабинета.

"Този акт за актуализация на държавния бюджет принципно е работа на едно парламентарно подкрепено правителство, но ситуацията е динамична, такова правителство все още не е съставено, а в същото време здравната и икономическа ситуация в държавата е такава, че трябва да бъдат взети неотложни мерки по отношение на гарантиране на функционирането на държавата", каза премиерът Янев.

Проектът на актуализация предвижда среден ръст на пенсиите в страната от 1 октомври с 12,5%, като минималната от 300 да стане 340, а максималната - 1500 лв. Предвидени са и 1,2 млрд. лв. за удължаване на действащи антикризисни мерки.

По-рано пред депутатите в парламента, където беше изслушан за финансово-икономическо състояние на страната, Стефан Янев определи заварената ситуация като по-тежка от очакваното и защити необходимостта от актуализацията на бюджета.

"Отделните министерства, дори без актуализация, няма да имат проблем да функционират нормално до края на годината, но въпросът но опира именно до този тип плащания, които не са в държавния бюджет - това са плащанията, свързани на първо място със социалната система, с пенсионерите, с помощите, това са мерките за бизнеса, при необходимост да бъдат продължени по съществуващи механизми", каза още Янев.

На въпрос консултирало ли е служебното правителство проектопромяната на бюджета с политически сили, с оглед провеждането на избори 2 в 1 наесен, Янев призова да не се търси политически елемент в актуализацията.

"Вероятността да има избори 2 в 1 или отделни избори през есента не е въпрос на политическо решение, което да е заложено в бюджета. В предложението за актуализация на бюджета са заложени достатъчно пари, които да осигурят и двата възможни сценария за провеждане на избори. От тази гледна точка, моля не влагайте политически контекст, че в актуализацията на бюджета се залага един или друг сценарий", допълни служебният министър-председател.

Янев заяви, че законопроектът ще бъде изпратен в парламента веднага след гласуването му от МС и призова депутатите за смислен дебат и разбиране към ситуацията в държавата.

Кабинетът спира строителството на нов правителствен комплекс в "София Тех Парк”

На извънредното си заседание кабинетът реши още да прекрати всички действия и процедури по изграждането на нов правителствен комплекс в "София Тех Парк" "до обединяването на всички заинтересовани страни от нуждата от строителството му".

Също така - предлага и промени в Закона за училищното и предучилищното образование, с които се забранява осъществяването на политическа и партийна дейност в системата на предучилищното и училищно образование. В работата си педагогическите специалисти трябва да са политически неутрални и не могат да налагат идеологически и политически убеждения, е записано още в проекта.

Кабинетът предлага забрана на политическата и партийна дейност в училище

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И без Симон Байлс отново американка грабна златото в многобоя
И без Симон Байлс отново американка грабна златото в многобоя
Откриха нов социален дом в Русе
Откриха нов социален дом в Русе