НОВИНИ

Илияна Йотова присъства на възпоменателна церемония за Архангелова задушница край с. Цапари

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
20:33, 05.11.2022
Чете се за: 02:22 мин.
У нас
Слушай новината

На българското военно гробище край с. Цапари, Република Северна Македония, за поредна година се проведе възпоменателна церемония по повод Архангелова задушница. На традиционния ритуал в българското военно гробище присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

През Първата Световна война село Цапари е на фронтовата линия. Край селото са погребани 214 български офицери и войници.

"Защото вярваха, че отечеството ни може да бъде обединено и съединено. Няма по-силна заповед, нито на цар, нито на генерал, от тази, която повелява дълга, дългът към България и към отечеството. Днес нашите думи за почит са към тях. Посланието на паметниците, на тези бели кръстове, това е да се борим за мира", заяви Илияна Йотова, вицепрезидент на България.

В двора на местната църква "Св. Георги" са погребани седем български офицери. Техните паметници са едни от малкото запазени на територията на днешна Северна Македония.

"Днешният ден е важен за всички нас, за всички българи. Защото тези хора са оставили семейства деца, дом родина, са оставили костите си за България", подчерта Димитър Иванов, генерален консул на България в Битоля.

По същото време, в което се провеждаше военния ритуал в село Цапари, възпоменателна церемония се проведе и в Ново село.

"Ние трябва да помним собствената си памет. Да я предадем на нашите деца, и да оцелее като нация. Ние сме оцелели 14 века", каза Ангел Ангелов, посланик на България в Скопие.

По-рано днес в Генералното консулство на Република България в Битоля Илияна Йотова присъства на откриването на изложбата "125 години българско дипломатическо представителство в Битоля".

Репортер: Десислава Малинова

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Българските каратисти завоюваха общо 28 медала от Европейското първенство по карате шиниокушин в София
Българските каратисти завоюваха общо 28 медала от Европейското първенство по карате шиниокушин в София
Калояна Налбантова триумфира с титлата от турнира в Будапеща
Калояна Налбантова триумфира с титлата от турнира в Будапеща