НОВИНИ

Има ли как машините за гласуване да бъдат манипулирани?

Според бившия министър на електронното управление мащабно манипулиране на практика не може да стане

bnt avatar logo
от БНТ
18:19, 21.10.2023
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Машините за гласуване не могат да бъдат манипулирани и няма конкретни данни за потенциални заплахи. Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ бившият министър на електронното управление и депутат от Демократична България Божидар Божанов.

Според него винаги има риск и този риск трябва да се управлява, а усилията на институции като ЦИК и Министерството на електронното управление е да се ограничат рисковете до практическа невъзможност.

"Т.е. мащабно манипулиране на изборите чрез машините на практика не може да стане", посочи бившият министър.

Попитан дали по време на изслушването на Станислав Цанов в парламента е чул какви са неговите конкретни притеснения, Божанов отговори така:

"Попитах има ли нещо конкретно, което касае потенциал за компрометиране на машините, защото хипотези, спекулации, притеснения, чуваме откакто има машини, но дали имат нещо конкретно. Отговорът за съжаление беше "Имаме обаче сега не можем да ви кажем, трябва да изградим доверие първо и тогава ще ви кажем", което не е коректно най-малкото към парламентарна комисия, натоварена именно с това. Ако смятат, че темата е прекалено чувствителна, можеше да закрием заседанието и да споделят информация, ако имат такава. Моето мнение е, че по-скоро нямат, но комуникацията с експертите беше позитивна на това изслушване. Останалото беше стандартното говорене за машините".

По отношение на заявката на ГЕРБ да внесе проекторешение за отнемане дерогацията на "Лукойл", Божидар Божанков коментира, че първо трябва да се запознае с детайлите.

"Както и г-н Добрев отбеляза, ние от ДБ винаги сме били за това да не се облагодетелства "Лукойл". Много отдавна сме настоявали и пристанището в Росенец държавата да си върне контрола, и да бъде сменен представителя на държавата в "Лукойл", така че това да намаляваме влиянието на "Лукойл" и изтичането на средства към Руската федерация със сигурност е нещо, което подкрепяме. Трябва да видим детайлите", каза Божанов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Говори сега"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Сф и ЦСКА 1948 поделиха точките след нулево реми в Надежда
Локомотив Сф и ЦСКА 1948 поделиха точките след нулево реми в Надежда
Загина 4-кратният рали шампион на България Мирослав Ангелов
Загина 4-кратният рали шампион на България Мирослав Ангелов