НОВИНИ

Преди вота: Ръст на адресните регистрации във Варненско

Необичайно голям брой нови регистрации по настоящ адрес има в 10 села във Варненска област

bnt avatar logo
от БНТ
14:33, 21.10.2023
Чете се за: 03:22 мин.
У нас
Слушай новината

Необичайно голям брой нови регистрации по настоящ адрес има в 10 села във Варненска област преди местния вот на 29 октомври. За това сигнализират от регионалното министерство след анализ на данните от Главна дирекция ГРАО. От август полицията във Варна работи по сигнал, свързан с регистрациите по настоящ адрес в едно от големите села в Община Ветрино. Данните вече са препратени към прокуратурата.

Аргир Аргиров има регистрация по настоящ адрес от март, но твърди, че живее в село Неофит Рилски повече от година.

"Искам да се занимавам с озеленяване. И тук мястото предразполага хората, които искат да се учат в тази област, да дойдат и да попият знания и това е причината да дойда", заяви Аргир Аргиров.

Според местните хора в началото на тази година жителите на селото са се удвоили. 198 души са се регистрирали по настоящ адрес от януари до април тази година. Това е крайният срок за необходимите минимум 6 месеца уседналост до датата на изборите 29 октомври.

Преди 4 години край селото беше изграден Исторически парк. Туристическият обект осигурява работа на много хора в региона, за други е просто интересно място, а селото – добро за живеене.

"Миналата година разбрах за парка, започнах да идвам събота и неделя на доброволчески инициативи. Хареса ми общността, младите хора, селото и реших да се преместя тук за постоянно", коментира Валентин Гьоков.

"Това е прекрасно място за живот както за възрастни, така и за деца. От няколко месеца съпругата ми заедно с детето са тук. Детето ми учи в местното училище - развиваме се и работим тук", сподели Стефан Стефанов.

Новите избиратели в селото са 23% от всички имащи право на глас. По наша информация някои от тях са били убеждавани да гласуват за определена политическа сила. Местните се надяват гласовете на новите заселници да не повлияят сериозно на изборните резултати.

В друго село в Община Ветрино - Невша, новите регистрации по настоящ адрес от януари до април тази година са 104. Това са 21% от имащите право на глас, които са 540 души. Местните жители се притесняват, че хората са регистрирани в необитаеми имоти, за да могат да гласуват. Но не желаят друг да решава съдбата им.

В края на другата седмица ще стане ясно дали ще има заличени имена в избирателните списъците, когато приключат проверките срещу изборния туризъм.

Репортер: Петър Дойкински

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стотици туристи от цялата страна се стекоха на празника на смилянския фасул в Родопите
Стотици туристи от цялата страна се стекоха на празника на смилянския фасул в Родопите
Израел призова гражданите си да напуснат незабавно Йордания и Египет
Израел призова гражданите си да напуснат незабавно Йордания и Египет