"Има такъв народ" ще представи утре проектокабинета си на срещи с три партии

Вера Александрова
от Вера Александрова
14:36, 02.08.2021 (обновена)
Чете се за: 04:22 мин.
У нас
Слушай новината

От "Има такъв народ" ще представят утре структурата и състава на проектокабинета си пред парламентарните групи на "Изправи се Бг! Ние идваме!, "Демократична България" и "БСП за България". Срещите ще се проведат последователно с трите политически формации в Народното събрание.

Срещите ще се проведат, както следва:

Среща с "Изправи се БГ! Ние идваме!" - 14.00 часа

Среща с "Демократична България" - 15.30 часа

Среща с БСП - 17.00 часа

"Демократична България" ще решат дали да подкрепят проектокабинета на "Има такъв народ", когато получат пълна информация за структурата, състава и приоритетите му, обяви Христо Иванов.

"Ако искат нашата подкрепа, така да се каже подкрепа се търси, така че ние сме добронамерени. Оставаме на разположение, но в крайна сметка тяхна е отговорността, да си я поемат", каза Христо Иванов - председател на ПГ на "Демократична България".
Христо Иванов обясни, че се отнасят с уважение към професионалната биография и житейския път на всеки кандидат, който е предложен. Но няма да са безкритични предвид високите постове, които ще заемат.

"Министър -председателският пост е изключително важен. Това не е просто някакъв бушон, който стои начелото на масата в МС, това е човек, който трябва да е лидер", каза Христо Иванов.

Христо Иванов: Обмисляхме подкрепа за ИТН единствено в името на откъсване от корупционния картел около Сараите

Той отново напомни, че ще настояват за подписване на документ, който да е гаранция, че ще бъдат спазени поетите ангажименти. Заяви, че не се борят за постове. Предлагали са само формули, за да може управлението да е работещо. Вярват, че в правителството са нужни решителни и компетентни хора.

"Не става дума изобщо за лансиране на някакви наши представители - нито сме го правили, нито ще го правим. Каквото сме предлагали, сме предлагали публично, именно за да избегнем всякакви възможности да се твърди едно или друго", каза Иванов.

В Сутрешния блок на БНТ Веска Ненчева, каза че от БСП са доволна от преговорите с ИТН в областта на образованието. Напомни, че от левицата също искат споразумение с партията на Слави Трифонов, което да гарантира, че договорените политики ще се следват.

"В момента продължаваме да твърдим, че би трябвало да има споразумение, формата и начинът, по който ще изглежда", каза Веска Ненчева.


Веска Ненчева, БСП: Би трябвало да има споразумение с ИТН, това е въпрос на разговори

А Николай Хаджигенов от "Изправи се.Бг! Ние идваме!" с пост във Фейсбук разбуни за кратко духовете. Той цитира бившия депутат и съавтор на Конституцията Николай Близнаков - според когото връчването на мандата на 30 юли е противоконституционно, нелегитимно и трябва да бъде извършено отново - при спазване на конституцията.

Според Близнаков решението за издигането на Пламен Николов за кандидат за премиер от "Има такъв народ" не е взето от парламентарната група, както изисква Конституцията. Хаджигенов заяви пред БНТ, че не споделя, а само цитира поста на Близнаков.

Президентството: Спазена е конституционната процедура при връчване на мандата

От "Има такъв народ" казаха, че са спазили основния закон. От прессекретарията на държавния глава също заявиха, че конституционната процедура е спазена. В съобщение до медиите се посочва, че преди президентът Радев да връчи мандата за съставяне на правителство, е представено Решение на парламентарната група на ПП „Има такъв народ", с което посочват Пламен Николов за кандидат за министър-председател.

Вижте още в репортажа на Вера Александрова.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Полша издаде хуманитарна виза на беларуската лекоатлетка
Полша издаде хуманитарна виза на беларуската лекоатлетка
МОН представи подробности за дисертацията на кандидат-премиера Пламен Николов
МОН представи подробности за дисертацията на кандидат-премиера Пламен Николов