НОВИНИ

Имало ли е длъжностно престъпление с COVID тестовете за учениците?

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:05, 18.01.2022 (обновена)
Чете се за: 03:20 мин.
У нас
Слушай новината

Прокуратурата е започнала разследване за доставката на т.нар. щадящи тестове за COVID-19, с които се тестват учениците. Те бяха закупени и доставени от здравното министерство по време на мандата на служебното правителство.

Специализираната прокуратура на този етап е компетентна, защото съмненията са за неправомерни действия, извършени от служебния министър на здравеопазването. Разследването е за длъжностно престъпление - проявена безстопанственост, но заключението на Антикорупционната комисия, което е изпратено в прокуратурата, е за корупционни престъпления.

Досъдебното производство е образувано след проверка на Антикорупционната комисия, която е установила, че има данни за корупционни действия при избора на доставчик на така наречените щадящи ковид тестове, които са доставени от здравното министерство за училищата в страната.

"Касае се за извършено престъпление, което се изразява в съмнение, поне в лицето на прокуратурата има съмнения. Преди това и Антикорупционната комисия е стигнала до същия извод, защото тя е извършила проверовъчните действия, че е нарушена процедурата във връзка с щадящите тестове за установяване на ковид инфекция при ученици", заяви Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

Разследването е възложено на следовател от Следствения отдел на Специализираната прокуратура. Ще бъде проверена цялата процедура. Вече е възложена и финансова ревизия, за да се уточни дали тестовете са купени на завишени цени.

"Ще се провери цялата процедура. След като има образуване на досъдебно производство, категорично наблюдаващият прокурор е стигнал извод, че са налице данни, че самата процедура има нередности", допълни Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура.

Според проверката на Антикорупционната комисия били променени условията по процедурите на етап подписване на договор, при това след извършена оценка и класиране на участниците.

Твърди се, че определени търговски дружества са били толерирани и определени доставки са били забавени. По този начин са облагодетелствани определени фирми и това е довело до ощетяване на бюджета на здравното министерство.

КПКОНПИ се самосезира по публикации в медиите. Бившият заместник-министър на здравеопазването в служебния кабинет Димитър Петров също даде интервюта по темата. Твърди се, че в процедурата е заложена цена на един тест от 8 лева, при положение, че в аптеките на дребно се продават по 5 лева, а средната цена на едро за доставка при търговец била 3 лева.

Освен това се твърди, че в тази процедура са се явили фирми, които са регистрирани едва преди 3 - 4 месеца и никога не са се занимавали с търговия с медицински изделия.

Тогава Стойчо Кацаров обясни, че действията на КПКОНПИ имат за цел да го злепоставят и да уронят престижа му. Служебният здравен министър отрече да са допуснати нарушения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив Пловдив надигра дубъла си в контрола
Локомотив Пловдив надигра дубъла си в контрола
Жестоко убийство на жена в Русе
Жестоко убийство на жена в Русе