НОВИНИ

Имало ли е оферти до Румен Радев за участие в сглобката?

Милена Кирова
от Милена Кирова
17:48, 31.01.2024
Чете се за: 05:05 мин.
У нас
Снимка: БТА
Слушай новината

Председателят на ГЕРБ Бойко Борисов не е канил президента да участва в сглобката - това увери самият Борисов и призова лидерите на останалите партии в управлението да кажат: отправяли ли са покана. Още вчера Асен Василев отрече да са предлагали такава оферта. А Делян Пеевски днес припомни, че ДПС не участва в изпълнителната власт и този въпрос е към ГЕРБ и ПП-ДБ.

Като интересни - така лидерът на ГЕРБ определи думите на вицепрезидента Илияна Йотова, че към президента е имало цитирам "оферти" да стане част от сглобката.

"Тъй като аз не съм отправял такава оферта, да попитате лидерите на другите партии от сглобката кой е отправял такава оферта. Винаги е прозирало по време на избори зад кого стои президентът Радев. Когато Кирил и Асен са на един плакат с него, трудно е да е скрие, прозира ли или не подкрепата им за президента Радев или по-късно подкрепата, когато са били министри в служебното правителство - подкрепата му към тях", каза председателят на ГЕРБ Бойко Борисов.

Още вчера Асен Василев отрече да са предлагали на президента участие в сглобката. Днес от ДПС изтъкнаха, че този въпрос е към ГЕРБ и ПП-ДБ.

"Ние не участваме в изпълнителната власт и няма да участваме, и нямаме желание, тъй че тези въпроси са към тях", коментира председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Делян Пеевски все още не е викан в прокуратурата за допълнителна информация, след като призова обвинението да провери президентската администрация и по-специално Сотир Ушев и Николай Копринков.

"Прокуратурата работи по всички теми, направил съм запитвания вече. Очаквам нали, че ще има реакция и надявам се да не се бави прекалено много, защото виждате, че обществото се вълнува от тези въпроси какво се е случвало в тъмната институция", обясни Пеевски.

"Аз винаги съм ползвал алегории, когато съм говорил за пътя на Копринката. Никой не се разпозна тогава и никоя медия не прояви интерес. Много е интересно как са правени служебните правителства - кой се е срещал, кой е договарял хората, това са огромни назначения", уточни Борисов.

След като ПП-ДБ отново заговориха за реформа на службите, Борисов припомни, че за три години Румен Радев еднолично или заедно с ПП-ДБ е назначил не само ръководителите, но и заместниците им в службите.

"Аз не искам еднолично която и да е политическа партия да се меси в работата на независимите служби. Считам, че за тези години, които са били - ако те не са събирали доказателства, ако те нямат информация, всичко, което говорят и господин Пеевски и господин Радев ще се окажат слухове. Аз това, което със сигурност знам е как Пламен Узунов с една торбичка след среща с митниците, Делян Добрев го беше видял", обясни Бойко Борисов.

Относно появили се призиви за импийчмънт на президента лидерът на ГЕРБ заяви:

"Импийчмънт е абсурдно да се говори, не да се мисли, за човек, пряко избран от народа. Както е и абсурдно този човек, който има цялото доверие на обществото за обединител да говори като партиен лидер и да не харесва до този момент нищо, което се е случило в България освен служебните правителства".

Делян Пеевски коментира и регистрираната търговска марка "Трети март".

"Като се създаде трети март, гледам, че я създават - ако има разговори, ще видим каква ще бъде тази партия. Ако е проруска, както очакваме, никога няма да работим с нея".

А с наближаването на ротацията Николай Денков и Мария Габриел работят по анализа и до 10-15 дни се очаква среща и с лидерите, на която да го обсъдят.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Атанас Атанасов атакува президента за влияние в службите (ОБЗОР)
Атанас Атанасов атакува президента за влияние в службите (ОБЗОР)
Лазар Бучков бе избран за играч на седмицата от Американската волейболна треньорска асоциация
Лазар Бучков бе избран за играч на седмицата от Американската волейболна треньорска асоциация