НОВИНИ

Ще изчезнат ли Малдивите до няколко десетилетия?

bnt avatar logo
от БНТ
17:30, 31.01.2024
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Ще изчезнат ли Малдивите след няколко десетилетия? Тази опасност е съвсем реална заради покачването на морското равнище. Местните власти имат идея как да бъде спасен архипелагът, който е сред най-популярните туристически дестинации в света. Еколози обаче предупреждават, че проектът ще бъде грешка, която ще е фатална за оцеляването на Малдивите.

Малдивите може да изчезнат до края на 21 век, погълнати от океана. Около 80 на сто от архипелага са разположени поне на метър под морското ниво, което го нарежда сред най-застрашените от покачването на водата страни. За да се справи с този проблем, правителството започна да изгражда изкуствени острови около столицата Мале с пясък, изваден от морското дъно.

"Само за този остров са използвани повече от 6000 кубически метра пясък от лагуната. Започнахме с рехабилитация и защита на брега и след това изградихме съоръженията във водата. Всичко, което виждате тук - спа зоните, вилите", заяви управляващият директор на датска строителна компания Нийлс Брок Улрих.

Противниците на проекта смятат, че строителните дейности ще са фатални за Малдивите.

"Правителството сключва големи договори, заради които страната ни задлъжнява. Те нанасят повече щети за бъдещите поколения - несигурност, загубата на екосистеми и стабилността, които те дават на островите ни", каза Юмей Дибидагафор от НПО "Спасете Малдивите".

Изкуствените островчета около пренаселената столица имат и друга функция - да отговорят на бъдещите нужди на туризма, настаняването, индустриалното и търговското развитие.

"Този остров е изцяло изкуствен. Дори плаващият град да бъде връхлетян от буря, нивото на водата ще се запази същото. По никакъв начин не нарушаваме околната среда. Това е начинът да се живее в бъдеще тук", обясни управляващият директор на "Малдиви плаващ град" Ибрахим Риаз.

Архипелагът се състои от 1192 коралови островчета, разпръснати върху 800 километра в Индийския океан. Той е предпочитано място за луксозен туризъм, който представлява около една трета от икономиката на страната.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца се удължава с още един месец
Забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца се удължава с още един месец
МС одобри изплащането на 1,6 млн. евро на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза
МС одобри изплащането на 1,6 млн. евро на Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза