НОВИНИ

Борис Надеждин - кандидатът за президент на Русия, който се обяви срещу войната в Украйна

Днес Надеждин внесе в руската ЦИК 105 000 подписа, необходими за регистрация за участие във вота

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:00, 31.01.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Слушай новината

Борис Надеждин - единственият кандидат за президент на Русия, който открито се обяви срещу войната в Украйна, представи необходимите 105 000 подписа за участие във вота в ЦИК. Предстои оценка на автентичността им. След това ще стане ясно дали Борис Надеждин ще бъде допуснат до президентскaтa надпревара.

Борис Надеждин и екипът му предадоха днес в ЦИК изискваните по закон 105 000 подписа. Те са събрани в 75 руски региона, като щабове е имало в 120 населени места.

Според последните данни, за Надеждин са събрани общо над 208 хиляди подписа, като от тях са подбрани "безупречните". Надеждин изрази огромна благодарност на щаба си и на всички, които са го подкрепили.

"Искам да кажа огромно благодаря на онези десетки хиляди, които изпращаха пари в нашата официална предизборна сметка. Никога в историята на Русия не се е случвало кампанията за президентските избори да се финансира изцяло, подчертвам изцяло, от дарения на обикновени хора. Някои превеждаха 100 рубли, други 1000, трети 10 000 - те не са много. Основно - 100, 500, 1000 рубли. Включиха се десетки хиляди - това никога не се е случвало!", изтъкна кандидатът за президент на Русия.

От началото на обявяването на кандидатурата на Надеждин през октомври миналата година, до момента са събрани над 80 милиона рубли. Кандидатът е убеден, че няма причина да му бъде отказано участие във вота. Подкрепата за него расте.

"Преди месец имах един процент. Сега имам 10 процента. Колко ще имам след месец - ще бъде интересно да разберем, когато се преброят гласовете. И заради тази причина не разбирам как могат да ми откажат регистрация, заради някакви незначителни причини. Това би било странно - меко казано, за нашето изборно законодателство и система", казва Борис Надеждин.

Надеждин е единственият кандидат за президент, който открито се противопоставя на войната в Украйна, въпреки че я нарича "специална военна операция". В манифеста си пише, че тегли Русия към миналото и превръща руснаците от "хора разумни" в "хора, които мразят".

Снимки: БГНЕС

Засега критиките му към властта се допускат, а за Кремъл той би могъл да е удобният кандидат, чрез който се имитира демокрация и се създава впечатление за възможност на избор.

Въпреки че се приема нееднозначно, Надеждин беше подкрепен от популярни лица на руската опозиция като Михаил Ходорковски, Любов Собол, Максим Кац, за него се подписа съпругата на Алексей Навални - Юлия.

Надеждин не е новак в политиката. През 90-те години е бил съветник на убития Борис Немцов, бил е депутат в руската Дума, както и съветник на Сергей Кириенко, който сега е първи заместник-началник на администрацията на Путин. От години е общински съветник в Долгопрудни - градче на около 25 км от Москва.

Женен е три пъти. Има две дъщери и двама синове. Обича да свири на китара и да кара ски.

Има потенциал да увлече около 20-25% - най-вече млади хора, но всичко над 5 на сто може да се приеме за символична победа за Надеждин, коментират анализатори. И тя ще развенчае мита за напълно единното руско общество.

Изборите за президент на Русия са насрочени за 15-17 март. Очаква се безапелационна победа на президента Путин.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Общото събрание на БФПС потвърди наказанието на Антъни Иванов
Общото събрание на БФПС потвърди наказанието на Антъни Иванов
Осем хокеисти от НХЛ ще бъдат разследвани по обвинение, че са насилили момиче след шампионско парти
Осем хокеисти от НХЛ ще бъдат разследвани по обвинение, че са насилили момиче след шампионско парти